Érdemes várni az autóvásárlással – mondta a Concorde privát banki üzletfejlesztési igazgatója a VG Podcastnak. Nagy Bertalan szerint az elmúlt években a csiphiánnyal küzdött a szektor, emellett vagyonokat költöttek az elektromos kocsik fejlesztésére.

Idehaza a forint mélyrepülése miatt is emelkedtek az árak, arról nem beszélve, hogy a várakozási idők elérték a másfél évet a legnépszerűbb modellek esetén.

 Ugyanakkor a jövő év több tekintetben trendfordulót hozhat.

autószalon New white car hidden under black cover on red background. 3d rendering
Fotó: Shutterstock

Ha megnézzük az értékesítési adatokat, idehaza 2020-ban (128 000) és 2021-ben (121 900) sem sikerült megközelíteni a 2019-es számokat (157 900). 

Az idén pedig 100 ezer alá csökkenhet az eladott új autók száma idehaza

 – hangsúlyozta.

Ugyanakkor Magyarország nem kivétel, hasonló a trend globálisan is. Az Egyesült Államokban 2022 első fél évében 6 859 612 új gépjárművet értékesítettek, ami a 2021 hasonló időszakához képest majd 18 százalékos visszaesés. Európában sem fényesebb a helyzet. Az első hat hónapban 14 százalékkal kevesebb új autót regisztráltak, mint a megelőző évben.

A globális gazdasági lassulás elkerülhetetlen, a recesszióban pedig sem a gazdasági szereplők, sem a magánemberek nem szoktak autócserén gondolkodni. 

A vállalatok az ilyen helyzetben jellemzően kitolják a gépkocsicsere intervallumát, a megszokott négyről öt évre. De a magánemberek vásárlási kedvében sem lehet bízni, ugyanis a hazai háztartások kiadásai az elmúlt fél évben az miatt jelentősen megugrottak, és a rezsiárak emelkedését igazából még nem tapasztalták meg a fogyasztók.

Időközben – a kamatemelési sorozatnak köszönhetően is – megugrott a finanszírozás ára, olyannyira, hogy már önmagában ez sokakat eltaszíthat az csere gondolatától – tette hozzá a Concorde privátbanki értékesítési igazgatója.

A mélyrepülés tehát szinte bizonyos, ebből az állapotból egy állami újautó-vásárlási program rázhatná fel a piacot, vagy a gyártóknak kell elkezdeniük különböző kedvezményekkel bombázniuk a fogyasztókat, azaz megkezdődhet a verseny a vevőkért – erre pedig reális esély van a jövő évben Nagy Bertalan szerint.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast