Felső árkorlátról határozott az idei haltelepítések kapcsán a Magyar Országos Horgász Szövetség, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet. Közleményükben azt írták, hogy a haltelepítésre irányadó árak meghatározására új módszertannal, két csoportban került sor. A ponty I–III. nyaras korosztályai és a keszegfélék esetén a támogatási ár I. egyben felső árkorlát.

A háromnyaras, úgy nevezett piaci ponty árát 1450 Ft/kg+áfa összegben rögzítették.

A támogatási rendszerben az ezen ellenértéknél magasabb áron beszerzés nem fogadható be. A további, telepítésre támogatott halfajok esetén a támogatási ár II. nem jelent felső árkorlátot, de a támogatási rendszerben az ezt meghaladó különbözet a támogatás alapjába nem számítható be. A támogatási árak a 100 km-es körzeten belüli szállítás költségét tartalmazzák.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a ponty háromnyaras korosztályának beszerzése is támogatható lesz, továbbá a horgászszövetség ezúttal lehetőséget ad a vízterület nagyságától függetlenül a kisebb horgászegyesületek részére a piaci ponty kizárólagos telepítésének támogatására. A várható támogatási intenzitás a nettó támogatási ár 30-40 százaléka. 

A maximális támogatás a kezelt vízterületek nagyságától és a szervezettípusoktól függően kétmillió forint.

A jelenleg aszállyal, kiszáradással vagy egyéb vis maior elemmel sújtott vízterületek halgazdálkodási hasznosítói az őszi pályázati beszerzést 2023. április 30-ig (tehát a remélt vízfeltöltődés bekövetkeztét követően is) teljesíthetik. A szeptember 15-től 2023. április 30-ig realizálandó telepítésekre vonatkozó támogatásokra a pályázati kiírásokat a horgászszövetség a weblapján szeptember 15-ig közzéteszi.

A háborús és az évszázad aszályának együttes következményei a magyar haltermelési, halgazdálkodási és horgászati ágazatot az átlagnál is súlyosabban érintik, de mindez nem jelenti azt, hogy az ágazat képviselői nem képesek hatékony válaszokat adni az aktuális kihívásokra.

– fogalmazott a két szervezet. Fontos és közös célnak nevezték a haltermelés fenntartását, támogatását, a halfogás lehetőségének biztosítását, valamint a karácsonyi halpiac beszerzési lehetőségeinek fenntartását is. Az Aszályveszélyhelyzeti Operatív Törzs munkájában a Mohosz az Agrárkamarával közösen ellátja a Ma-Hal képviseletét is. A már bejelentett intézkedéseken túl intenzív tárgyalások folynak a kárenyhítések további lehetőségeiről.