Baktérium (Listeria monocytogenes) esetleges jelenléte miatt az Aldi Magyarország Bt. visszahívja az 500 gramm kiszerelésű kockázott bacont – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

Closeup,Of,Cubes,Of,Bacon,On,A,Rustic,Wooden,Board. closeup of cubes of bacon on a rustic wooden board. Raw. closeup of cubes of bacon on a rustic wooden board. Raw.
Fotó: Shutterstock

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az L244 tételszámú, 2022. 10. 04-i lejáratú terméket ne fogyasszák el.

Hozzátették, hogy bármelyik Aldi üzletbe visszavihető a bacon, amelynek árát blokk nélkül is visszatérítik.

A Nébih honlapján olvasható, hogy a Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium. A hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így 

minden olyan, öt napon túl a hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amelyet fogyasztás előtt nem hőkezelnek.

Ilyenek lehetnek például a nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek, a lágy sajtok, a nyers húst tartalmazó ételek, a húskészítmények, a nyers halak, a füstölt lazac, a szeletelt élelmiszerek.

Ugyanakkor arra is rámutattak, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a lisztériával szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban a legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idősek esetében az élelmiszer alacsonyabb fokú szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat.

Fémdarabok miatt vontak ki sajtot a forgalomból

A Nébih figyelmeztet, hogy a kérdéses termékeket senki se fogyassza el.