Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál – jelentette be ma reggel az agrártárca. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.

„A kormány ezzel újabb rendkívüli intézkedést tesz az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energia- és gázválság ellensúlyozására és a magyar családok rezsijének csökkentésére. A lakosság maximált áron juthat tűzifához, és sok családban kiválthatják vele akár a gázfűtést is” – közölte Nagy István agrárminiszter. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

20190918 SzékesfehérvárTűzifa fűrészelés, hasogatás, kuglizásegy fehérvári tűzép telepenFotó: Nagy Norbert NNFejér Megyei Hírlap
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A miniszter emlékeztetett, hogy az orosz–ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt alakult ki Európában. Ezért meg kellett teremteni azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek. Már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak, és az erdészetek folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. 

A fűtési időszakra elegendő tűzifamennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, melynek tűzifarészét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik.

Nagy István kitért arra is, hogy a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti. Azok az erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel, az átadást is megkezdik. A programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A tűzifaprogramban kemény lombos, lágy lombos és fenyő tűzifa-alapanyag vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. 

A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó árát erdei köbméterenként a kemény lombos fánál 30 ezer, a lágy lombosnál és a fenyőnél pedig 19 ezer forintban határozták meg.

A tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. Ezenfelül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.