A második részletének szeptember 15-én jár le a befizetési határideje – hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság mindemellett mintegy másfél millió elektronikus üzenetet is küldött az érintetteknek a tudnivalókról.

Car money and calculator. Payments and costs, Car money and calculator. Payments and costs, gépjárműadó, adó, autó
Fotó: Prapass Pulsub / Getty Images

A közleményből kiderül, hogy az második részletét szeptember 15-ig kell befizetni a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. A hivatal jelezte azt is, hogy 

banki átutalás esetén a közlemény rovatba az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, nem a rendszámot.

Ellenkező esetben a NAV nem vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

A hatóság tudatta azt is, hogy idén már két újabb lehetőség is van az adó kifizetésére, ezek a NAV-Mobil új fejlesztésű Gépjárműadó menüpontjában, valamint a szervezet által elküldött értesítésben találhatók. Az utóbbi esetben a levélben szereplő közvetlen link bankkártyás fizetést tesz lehetővé, ekkor fontos, hogy a befizető újrakattintás nélkül várja meg a visszajelzést a fizetésről.

A közleményből kiderül az is, hogy

júliusban elindult a NAV új ügyintéző felülete, az Ügyfélportál (Üpo) is. 

Itt belépéskor a felhasználó azonnal látja a NAV által nyilvántartott adatait és az adószámlája nettó egyenlegét. Ha például valakinek gépjárműadó-tartozása van, akkor azt az adószámlája lekérdezése után azonnal rendezheti is elektronikusan. Ha szeptember 15. előtt ellenőrzi az adatokat, a lekérdezési időszakot át kell állítani szeptember 15. utánra, mert a gépjárműadó második részletének összege csak így lesz látható az adószámla 410-es adónemén.