A tavaly júliusban tárolókba került földgáz dupláját sikerült az idei júliusban elraktározni Magyarországon, miközben az uniós tárolók is az elmúlt öt év átlagánál 15 százalékkal több gázt tettek el télire a hónapban – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal júliusi földgázpiaci riportjából.

Hajdúszoboszló, 2020. január 8.Nyomásmérő óra a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A 7,9 terawattóra letároláshoz hozzájárult a hazai nettó 3,5 terawattórás növekedése és a fogyasztás 0,5 terawattórás csökkenése. Július végén így a tárolók töltöttségi szintje 51,7 százalékon állt, ez augusztus 30-ára 63,42 százalékra nőtt.

A hazai kereslet 10 százalékkal csökkent az előző évihez képest, főként a magas árak miatt. 

A fogyasztás visszaesése minden szektort érintett, így a lakosság és az erőművek 14 százalékkal, az ipar 8 százalékkal használt kevesebb gázt, mint tavaly.

A hónap közepén az Északi Áramlat karbantartása utáni újraindulásával kapcsolatos bizonytalanság mozgatta a piaci árakat, míg a hónap végén az újrainduló áramlás felére csökkenése, valamint a kompresszorok jogi helyzetével kapcsolatos problémák okoztak újabb ártüskét.

Az Oroszországból Németországig húzódó vezetéken azonban a karbantartást követően sem nőtt a szállított mennyiség, sőt az július 27-től még tovább csökkent, míg a Török Áramlaton a szállítás éves alapon 11 százalékot nőtt, júliusban így már több gáz érkezett azon a vezetéken, mint a tíznapos karbantartáson áteső Északi Áramlaton.

A hónap során a földgázpiaci spot árak több mint 50 euróval nőttek megawattóránként, és a 200 euró körüli szintet is elérték, míg a határidős árak követték ezt az emelkedést, így a 2023. és 2024. évi szállítású földgáz is harmadával lett drágább. Ez 2023-ra megawattóránként 150 euróig ugrott.

Noha az orosz szállítások szintje júliusban a tavalyi szint harmadára csökkent Európában, a kontinens importja mindössze 3 százalékot esett éves szinten, 

miután az LNG-szállítások 7 százalékkal, a norvég szállítások pedig 8 százalékkal voltak magasabbak a júniusinál.

A szűkös LNG-forrásokért folytatott versenyben az európai piacok jelentős felárat fizettek: a hónap végén a szeptember havi termék megawattóránként több mint 50 euróval volt drágább, mint a távol-keleti piacokon.

Augusztusban az európai gázárak még tovább növekedtek, így megawattóránként a 300 eurót is meghaladták, jóllehet a héten mintegy megawattóránkéntként 100 eurós árcsökkenés volt tapasztalható a TTF holland gáztőzsdén, így a nyersanyag 240 euró körüli áron cserélt gazdát csütörtökön.

Megállapodtak: a Gazprom több gázt küld Magyarországra

Szeptembertől a már leszerződött mennyiségen, sőt az augusztusi plusz mennyiségen felül is több gáz érkezhet Magyarországra a Gazprommal aláírt megállapodás alapján, Szerbián át – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.