Alig egy nappal azt követően, hogy a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL)  aláírta az adásvételi szerződést a debreceni akkumulátorgyárához szükséges telek megvásárlásáról, a szintén kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. több mint 40 millió eurós befektetését jelentette be kedden Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára Budapesten.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A 300 új munkahelyet létrehozó beruházás, amelyre a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forintos támogatást ad, szintén Debrecenben épül, és ugyancsak az elektromos autókhoz gyárt alkatrészeket.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az újabb kínai beruházás a jövő iparágában valósul meg, a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít az elektromos autók gyártására és a kiegészítő iparágakra, mert ezek fogják a magyar gazdaságot XXI. századi modern gazdasággá tenni.

A debreceni BMW-gyárhoz kapcsolódóan a CATL mintegy 3000 milliárd forintos beruházással 9000 munkahelyet hoz létre akkumulátorgyárával, valószínű, hogy a Halms Hungary gyára is ezekhez a beruházásokhoz kapcsolódik.