A globális gazdaság, Európa és mi magyarok csak akkor tudjuk jól megoldani ennek az évtizednek a kihívásait, ha fejben átváltunk, és elfogadjuk, hogy új gondolkodásra van szükség – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen, Szegeden. A jegybank elnöke szerint a mai elképzeléseinkkel nem tudjuk az előttünk álló kihívásokat megoldani. Az MNB Az új fenntartható közgazdaságtan című kötetét ajánlotta a hallgatóságnak, hogy vitassák meg, illetve forgassák. Hangsúlyozta, hogy fenntarthatósági fordulatra van szükség, szerinte a a jövőben a gazdasági felzárkózásokat is a fenntarthatóság köré kell szervezni.

Vissza kell térni az egyensúly és a növekedés útjához

Magyarország letért a 2010-ben felállított egyensúly és növekedés útjáról – mondta a jegybank elnöke. Hangsúlyozta, nem szabad megengedni, hogy egyensúlytalan növekedéssel próbálkozzunk ebben az évtizedben, ezért szerinte vissza kell állítani a egyensúlyt, így a külkereskedelmi és költségvetési egyenleget. Nyomatékosította, amiről már többször beszélt, hogy megengedhetetlen, hogy míg tavaly 1,9 százalékos volt a költségvetési hiány Lengyelországban, addig Magyarországon 6,8 százalék.

Nincs időnk 2030-ig, most kell megvalósítani

– mondta az energiahatékonyság erősítéséről, amivel szerinte a külkereskedelmi egyenleget is javítani lehet. Jelezte, hogy két-három év alatt komoly eredményeket lehetne ezen a téren elérni.

A siker kulcsa a digitális átállás

Szerinte extenzív növekedésről az intenzív növekedésre kell áttérni a jövőben. Úgy vélte, meg lehet találni azt az utat, amely a fenntartható növekedéshez vezet.  

Matolcsy György szerint a siker egyik kulcsa a digitális átállás.

Ugyanakkor Magyarország rendkívül rossz helyzetben van ezen a téren, pedig olyan jó példák vannak előttünk, mint Észtország. Szerinte az államnak kötelező lenne digitalizálnia. „Elfogadhatatlan, hogy a magyar állam nem működik digitálisan” – tette hozzá. 

Fotó: Magyar Közgazdasági Társaság, YouTube-csatorna

Visszatérnek a hetvenes évek

Szerinte számolni kell azzal, hogy az 1970-es évtized megismétlődik, amikor a magas alacsony növekedéssel párosult. Azt a válságot a Fednek csak 1982-re sikerült megoldania, most azonban időben felismerte a veszélyt, szemben Európával, amely mindig késésben van. Matolcsy György szerint ezt meg lehetett volna oldani a hetvenes évek elején a helyes és gyors döntésekkel. Az MNB ezért az első az EU-ban, amely elkezdte a szigorítási ciklusát. 

Most kell megfékezni azokat a folyamatokat, amelyek visszavisznek minket az egyensúlytalanságba

– hangsúlyozta a jegybank elnöke.