A munkahelyek megőrzése érdekében a kormány az energiaintenzív kis- és közepes vállalkozások számára célzottan indítja el októberben a Feldolgozóipari kkv energiaköltség- és beruházástámogatási programot – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára, Kutnyánszky Zsolt kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. 

Berguson kerékpárüzlet és szervíz szerviz biciklibolt bicikliszerviz, Óbuda, Budapestmunkás dolgozó kisvállalkozás alkalmazott2021.09.23fotó: Németh András Péter / Szabad Föld Berguson kerékpárüzlet és szervíz szerviz biciklibolt bicikliszerviz, Óbuda, Budapest
munkás dolgozó kisvállalkozás alkalmazott
2021.09.23
fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Fotó: Nemeth Andras Peter / Szabad Föld

Hozzátette, a program első eleme 75 milliárd forintos kerettel a magyarországi energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozások energiaköltség-növekményének kompenzálására szolgál. 

A második elem tartalmazza az ugyanennek a célcsoportnak szánt energiahatékonyság-növelő beruházások támogatását. 

A programban azok a magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kkv-nak minősülő cégek vehetnek részt, amelyek 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznek. Ezenfelül fontos feltétel, hogy a cégkivonat szerinti főtevékenységük alapján a feldolgozóiparban kell működniük, valamint a múlt évi adatok szerint az energiaköltségüknek el kell érnie az árbevételük 3 százalékát. 

Mindezek mellett a programban részt vevőknek vállalniuk kell, hogy 2022 harmadik negyedéves statisztikai létszámuk legfeljebb 10 százalékkal fog csökkeni 2023 harmadik negyedévének a végére, valamint, hogy végrehajtanak egy energiaköltség-csökkentő beruházást – ismertette az államtitkár. Kutnyánszky Zsolt kifejtette, 

a program első elemében vissza nem térítendő támogatás igényelhető, amelynek a mértéke a 2021 negyedik negyedév, illetve a 2022 negyedik negyedévre, októberre, novemberre, decemberre számolt energiaköltség növekedésének 50 százaléka, maximum 500 ezer eurónak megfelelő forint összeg.

Az államtitkár kiemelte, a pályázói felület legkésőbb október 20-án nyílik meg a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. honlapján. A vissza nem térítendő támogatás igénylésének első lépése a regisztráció, ezt követően a vállalkozásoknak az adott hónapra vonatkozó, számlával igazolható költség- és fogyasztási adatokat kell megadniuk a felületen.