Több mint 79 milliárd forintot hagyott az adókedvezmény a fiataloknál az idei év első hét hónapjában, és a legtöbben, mintegy 367 ezren júliusban éltek a 25 év alattiaknak járó kedvezménnyel – közölte Izer Norbert.

pályakezdő fiatalok karrier kezdő fizetés bérigény Business People Are Getting unalmas flegma Bored While Sitting On Chair Waiting For állásinterjú Job Interview In Office
Fotó: Shutterstock

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára emlékeztetett arra is, hogy a lehetőség 2022. január 1-jén lépett hatályba, és azóta a 25 év alatti fiatalok nettó bére jócskán megnőtt. Az érintettek ugyanis az átlagkereset mértékéig mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól, így 

a kedvezmény révén a fiatalok havonta akár 65 ezer forintot is spórolhatnak az adón.

Az mindent fiatalt érint, azokat is, akik idén csak egy rövidebb időszakban, így például nyáron, diákmunka keretében vagy részmunkaidőben dolgoznak – derült ki a politikus szavaiból, aki hozzátette, hogy sokat segíthet az a további adókönnyítési szabály is, hogy a fiataloknak az első házasoknak járó adókedvezményről sem kell lemondaniuk az adómentesség miatt.

Ennek értelmében 

ha két 25 év alatti összeházasodik, akkor a fiatalok az első házasoknak járó adókedvezményt nem az esküvőt követő hónaptól, hanem a 25 éves koruktól számított 24 hónapon keresztül vehetik igénybe.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy nemcsak adó-, hanem adminisztrációmentesség is jár a 25 év alattiaknak, tehát a kedvezmény automatikus, rögtön a fizetésben is érvényesítenie kell a munkáltatónak, vagyis nem kell külön kérni, nem kell róla nyilatkozni a munkáltatónál.

A nyilatkozatot Izer szerint kizárólag akkor kell kitölteni, ha a fiatal a kedvezményt csak részben vagy egyáltalán nem kívánja érvényesíteni, például azért, mert több munkáltatótól is van jövedelme, amelyek együtt már meghaladják az adómentes értékhatárt. Ilyen esetben fontos a nyilatkozat, mert ezzel előzhető meg a jogosulatlan igénybevétel.

A politikus szerint a fiatalok szja-mentessége nemzetközi szinten is másolandó modellé válhat. Jelenleg 

ilyen kedvezményt az Európai Unióban csak Magyarország és Lengyelország alkalmaz.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a magyar mentességi szabályok nemcsak az adminisztrációmentesség miatt speciálisak, hanem a kedvezménnyel érintett jövedelmek széles körűsége miatt is, hiszen a munkabér mellett például a táppénzt, a megbízási díjat, az őstermelői és az átalányban megállapított jövedelmet és a vállalkozói kivétet is érintik.