A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyorsjelentése szerint szeptemberben 238 242 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon. A tavalyi év azonos időszakához képest ez több mint 12 ezer fős csökkenést, a megelőző hónapok mutatóihoz viszonyítva azonban némi emelkedést jelent. A közfoglalkoztatásban a legutóbb tél végén, tavasz elején megkötött féléves szerződések a nyárutó, őszelő idején szűntek meg. Ahogy a korábbi évek tapasztalatai mutatják, megújításukig a regisztrált álláskeresők száma szezonális hatásként rendszerint megnövekszik.

álláskeresés
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az idén nyáron esett meg először, hogy három teljes hónapon át 4,7 milliónál többen dolgoztak Magyarországon. A munkanélküliségi ráta 2010 óta nagyjából a harmadára csökkent, ez az uniós átlagnak hozzávetőleg a fele.

Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár kiemelte, hogy 

az álláskeresők munkába állását Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében ösztönzi a Vállalkozások regionális munkaerő-támogatása.

Az augusztusban elindított program legfeljebb fél évre vállalja át részlegesen a bruttó bért és a szociális hozzájárulási adót a munkáltatótól. Mások mellett célzottan segíti a pályakezdők, a megváltozott munkaképességűek vagy a kisgyermekesek elhelyezkedését. Mostanáig több mint 5600 vidéki álláskereső után kértek mintegy 4,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a cégek. A havonta akár 150 ezres állami hozzájárulást eddig több mint 3800 ember felvételéhez ítélték meg, 3,2 milliárd forint értékben.