Újabb csúcsra, 354,9 milliárd forintra emelkedett a biztosítók első féléves életbiztosítási díjbevétele Magyarországon, ami jelentős, 15,7 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi értékhez képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. A jegybanki statisztikák szerint ezzel az életbiztosításoknál némileg gyorsabban nőtt a díjbevétel a teljes piacénál, és az összesített díjbevételen belüli részesedésük is emelkedett némileg – 44,8-ről 45,2 százalékra – éves összevetésben.

életbiztosítás
Fotó: Shutterstock

Az egyes termékcsoportokon belül meglehetősen nagy a szórás a díjbevétel első hathavi alakulását illetően. Messze a legnagyobb kategória változatlanul a befektetési egységekhez vagy indexhez kötött (unit-linked) konstrukcióké, ahol a tavalyi első hat hónapban regisztráltnál közel a tizedével nagyobb, 145,3 milliárd forintos bevételt realizáltak a piacon aktív szolgáltatók. Viszonylag jól alakult az első fél év a vegyes életbiztosítások szempontjából is: itt 9,6 százalékos éves emelkedést mért az MNB,75,6 milliárdos volumen mellett. 

Az elmúlt időszak nyertesei egyértelműen a halálesetre szóló (kockázati) konstrukciók voltak, ahol a díjbevétel éves összevetésben csaknem a duplájára, 38,9 milliárd forint közelébe emelkedett. 

Az egészségbiztosításoknál szintén nagyon látványos, 38 százalékos volt az emelkedés, ám a piac még mindig igen kicsi, hiszen az idei első hat hónap díjbevétele is csak valamivel 3,7 milliárd forint felett alakult. A csoportos életbiztosításoknál szintén jó ütemben, közel 30 százalékkal emelkedett a kimutatott összeg, és elérte a 12,6 milliárd forintot. A nyugdíjbiztosításoknál ezúttal bő 10 százalékos növekedést regisztrált az MNB, 64,8 milliárdos díjbevétel mellett.

Az életbiztosítási díjbevétel
alakulása
 

A jegybank adatai szerint ugyanakkor – a jó ütemben emelkedő díjbevételek ellenére – az életbiztosítási penetráció nem változott jelentősen Magyarországon. Az idei év második negyedében 2,309 millió szerződést tartottak nyilván a szolgáltatók, amely még kisebb mértékben – nagyjából 26 ezerrel – el is maradt az egy évvel korábbitól.