Korszerű biztonsági rendszerek telepítése, körültekintő magatartás, mentális felkészülés és önvédelmi eszközök beszerzése – nagyjából ezek a legfontosabb lépések, amelyeket mindenki saját otthona és személyes biztonsága érdekében megtehet a VG Podcastnak nyilatkozó biztonságtechnikai szakértő szerint.

betörés, tolvaj, rabló, betörő, Germany, North Rhine Westphalia, Burglary breaking into family home, burglary at daytime, m40, breaking into family home, north rhine-westphalia, germany, europe
Fotó: Getty Images

Hajós István hangsúlyozta, hogy 

nem kell elrejteni éjszakára az autónk slusszkulcsát a kispárna alá, de egy hosszabb utazás alatt érdemes kisebb mennyiségű készpénzt „kikészíteni” az előszobába.

Ma már egyértelműen elválik a betörők két típusa. Az egyik a „könnyű préda” után megy, és véletlenszerűen dönti el, hogy hová próbál meg bejutni. Őket egy nyitva hagyott ablak vagy teraszajtó vonzza, de néhány kamera vagy egy ugató kutya el is riaszthatja.

A betörők másik kategóriája alapos megfigyelés, profi felkészülés után dönt a betörés mellett. Ők végképp igyekeznek biztosra menni, alaposan megfigyelik a célszemély közösségi oldalait, házát, hobbijait, hogy a viszonylag sok befektetett idő után nagyot tudjanak zsákmányolni. 

Az igazán felkészült rablókat egy riasztórendszer nem tartja távol, de életvitelével a kinézett személy sokat tehet azért, hogy végül ne legyen a betörők áldozata.

Soha senki ne tartson olyan eszközt otthon, amelyhez nincs engedélye, vagy nem tudja használni megbízhatóan, ugyanis Hajós István szerint 

könnyen sülhet el fordítva a puska.


 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast