Az idei harmadik negyedévben csökkenésnek indult az egyajánlatos közbeszerzési szerződések száma, ami az európai uniós forrásokkal kapcsolatos egyeztetések szempontjából pozitív fejlemény – közölte a Közbeszerzési Hatóság csütörtökön.

Businesspeople,Gathered,Together,At,Business,Meeting,After,Successful,Negotiations,Ready
Fotó: Shutterstock

Az idei év első kilenc hónapja alatt a hatóság szerint a lefolytatott közbeszerzések összértéke elérte a 3628 milliárd forintot, ez csaknem 50 százalékkal, 1200 milliárd forinttal magasabb az előző évinél.

A közbeszerzések száma 2021 azonos időszakához képest csak kismértékben nőtt, összesen 5896 eljárást folytattak le szeptember végéig. 

Augusztusban a pályázatok 26,8, szeptemberben 26 százalékán indult egyetlen szereplő, szemben az év korábbi időszakát jellemző, 34 és 48 százalék közötti értékekkel.

A tavasszal – a kormány erre vonatkozó rendeletét követően – a Közbeszerzési Hatóság közölte, a közbeszerzések hatékonyságának további javítása érdekében kiemelt figyelmet fordít az egyajánlatos közbeszerzések ellenőrzésére, és ha egyetlen ajánlat érkezik egy felhívásra, akkor eredménytelenné kell nyilvánítaniuk az eljárást – emlékeztetett a szervezet.

Az unióval folytatott vitában Magyarország korábban azt vállalta, hogy az uniós és a hazai forrásból megvalósuló beszerzéseknél az egyajánlatos közbeszerzések arányát tartósan 15 százalék alá csökkenti 2024 végéig.

A tájékoztatás kitért a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásokra (hnt) is, ezek száma továbbra is alacsony szinten van. Az uniós eljárásrendben mind szám-, mind értékarányban tovább csökken ezek hányada.

A közbeszerzési eljárásokban a verseny fokát jelző másik fontos mutató, az eljárásokban átlagosan beérkező ajánlatok száma továbbra is magas szinten áll. Az év első kilenc hónapjában ez az arányszám 6,4 volt, ami a hazai közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzetet jelzi.

A hatóság szerint folytatódik a magyar gazdaság szerkezete és teljesítménye szempontjából pozitív tendencia, 

a gazdaság húzóerejét jelentő mikro-, kis- és középvállalkozások 4986 közbeszerzési eljárást nyertek 1784 milliárd forint értékben a vizsgált időszakban.

A hatóság szeptember végéig 21 333 darab hirdetményt ellenőrzött, melyek közül 20 299-re küldött hiánypótlási felhívást, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az ajánlatkérők hirdetményei jogszerű tartalommal jelenjenek meg.