Tizennyolc év után tette ki a pontot a hajdan még Corvin–Szigony sétány néven indult városnegyed fejlesztési program végére a Cordia csoport a terület legnagyobb, két ütemben összesen 558 lakással tervezett Grand Corvin épületegyüttes második részének átadásával.

A 334 lakásos CC energetikai besorolású Grand Corvin 2.-be folyamatosan költöznek be a lakók és a bérlők, a Corvin negyed a befektetők kedvelt terepévé vált az új városnegyedben könnyen és magas áron kiadható lakások miatt. A befektetési vásárlások aránya itt 70 százalékos. Nem véletlenül, ugyanis a sétányon található garzonok havi bérleti díja már sok esetben 200 ezer forint felett van, szemben például a környékbeli, viszonylag új építésű stúdiólakások 150-160 ezer forintos átlagával. 

Az egy hálószobás lakások esetében a sétányon 250-300 ezer forintos, a környéken pedig 210-230 ezer forintos átlagos bérleti díjról beszélhetünk

– mondta Görög Áron, a Cordia értékesítési igazgatója. 

Kallus György / Világgazdaság, Coordia, Corvin-negyed, Corvin, lakópark, újépítésű, ház, lakás, albérlet
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ennek jórészt az is az oka, hogy a Corvin sétány olyan irodaházak és felsőoktatási intézmények közelében található, amelyek számos külföldi fiatalt vonzanak. A Corvin negyedben emiatt messze a budapesti átlag felett, nagyjából 20 százalékos arányt képviselnek a külföldi vásárlók, akik városi szinten pár százalékot alkotnak a teljes vevőkörből, vagyis jelenlétük összességében nem számottevő.

A Corvin sétány fejlesztése során 22 hektár terület újult meg, közel egymilliárd euró értékben 2700 új lakás, 100 ezer négyzetméter irodaterület és 50 ezer négyzetméter kereskedelmi ingatlan épült fel – közölte a Cordia.

A Covin sétány belsejét funkcionálisan tagolva tervezték, a metrómegállókhoz közel épültek fel a kereskedelmi és irodai funkciójú épületek, és belül, három ütemben és hat tömbben a lakóházak. A 2004-ben indult városfejlesztési program első épülete egy Futó utcai irodaház, a Corvin One volt, amelyet a bevásárlóközpont követett, majd sorra épültek fel az iroda- és lakóházak. Egészen 2008-ig jól haladt a projekt megvalósítása, az akkori gazdasági válság azonban erősen fékezte a munkálatokat, de a Futureal csoport cége nem állt le, hanem tovább építkezett. A 2013-ban átadott 850 lakásos épületükkel az akkori budapesti újlakás-piac egyharmadát fedték le. 

A 2008-as válságot követő hét szűk esztendő a piac tisztulását hozta, eltűntek a szerencselovagok, akik maradtak, megbízható referenciát szereztek.

Az egykor kétes hírű józsefvárosi negyed arculata az egyre hosszabbra nyúló Corvin sétánnyal párhuzamosan teljesen megváltozott. A több építészeti és városfejlesztési díjjal elismert program eredményeként a kerület megítélése is rengeteget javult, a Cordia projektje kiemelkedően ismert és elismert lett, Közép-Európa legnagyobb városrész-megújító programjává nőtte ki magát.

Kallus György / Világgazdaság, Coordia, Corvin-negyed, Corvin, lakópark, újépítésű, ház, lakás, albérlet
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A sétány Budapest legszélesebb és egyik leghosszabb sétálóutcája lett, amelynek elkészülte után sem áll meg az élet a tágabb területen, a Corvin-negyedben, aminek megújítása folytatódik: a Futureal csoport több lakó- és irodaprojektet valósít meg a környező utcákban.

Az év első nyolc hónapjában az egy évvel korábbinál valamivel több, közel 300 új lakás talált vevőre a VIII. kerületben, ebből a Cordia projektjei 42 százalékos részesedést hasítottak ki. 

A sétány utolsó lakóháza, a Grand Corvin 2. utolsó lakásainak többsége 1,5 millió forintos átlagos négyzetméteráron kelt el. A Cordia friss fővárosi piacfelmérése szerint az átlagos kínálati négyzetméterár – a luxusprojektek nélkül – szeptember végére elérte az 1,43 millió forintot, vagyis egy év alatt 32 százalékos, a második negyedévhez képest pedig 6 százalékos volt a drágulás.

Kallus György / Világgazdaság, Coordia, Corvin-negyed, Corvin, lakópark, újépítésű, ház, lakás, albérlet
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Corvin sétány után a vállalatcsoport az újpesti öböl melletti területre fókuszál, ahol hamarosan elindít egy újabb, a Corvin negyedhez hasonló léptékű, nagyszabású városnegyed-rehabilitációs fejlesztést is. A Marina City a Duna-parti tízhektáros rozsdaövezeti területen valósul majd meg, a Marina-part északi részének mintegy folytatásaként. A projektről részleteket később jelent be a cég, az eddig ismertté vált információk szerint a Népszigettel párhuzamos területen magasházakat tervez építeni.

 

a kis rezsi

Továbbra is keresettek az új lakások a Cordia tapasztalatai szerint. A jelenleg épülő, AA és BB energetikai besorolású lakások azért is különösen népszerűek, mert energiaigényük az egyharmada, illetve akár az egynegyede is lehet egy átlagos, FF kategóriába tartozó lakásénak, vagyis rendkívül alacsony rezsiköltséggel lesznek fenntarthatók. A minimális rezsijű, korszerű új lakásokkal egy stabil, értékálló új befektetési termék jött létre – hangoztatják a piaci szereplők.