Míg szeptemberben több európai fővárosban is nagyot emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához – mutatott rá közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Toulouse: Nationwide Day Of Strike And Protests For Pay Hike
Franciák tüntetnek a magas rezsiszámlák miatt. Fotó: Alain Pitton / AFP

Az Energie-Control Austria és a MEKH megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat szeptemberben több európai fővárosban is tetemes energiaár-növekedést regisztrált.

A villamos energia lakossági fogyasztók által fizetendő ára Stockholmban 47 százalékkal, Tallinnban 41 százalékkal, Berlinben és Prágában 23 százalékkal emelkedett, míg a földgázért Tallinnban 88 százalékkal, Bécsben 36 százalékkal, Amszterdamban pedig 23 százalékkal kellett többet fizetni az előző hónaphoz képest.

A lakossági fogyasztók villamosenergia-átlagárai
 

A magyar fogyasztók rezsiköltségei szeptemberben nem emelkedtek. A szeptemberi nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (évi 2523 kilowattóra) esetén a második legolcsóbb árat (9,22 eurócent kilowattóránként) fizetik a villamos energiáért. Azok a háztartások, amelyek 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, 10,63 eurócent kilowattóránkénti áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz szeptemberben is nálunk volt a legolcsóbb. Átalagfogyasztás (63 645 megajoule) esetén a földgázért augusztusban továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,53 eurócent kilowattóránként). Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,07 eurócentes áron jutottak földgázhoz, ez európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.