A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egységes költségvetése továbbra is négy pilléren nyugszik: a hatóság, a Médiatanács, a tanács kezelésében lévő előirányzatok, valamint a legnagyobb tételt jelentő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) büdzséjén.

NMHH
Fotó: Kallus György/Világgazdsaság

 

Mekkora a média-költségvetés?

Koltay András, az NMHH elnöke a bizottsági ülésen kifejtette: a hatóság büdzséje 58,6 milliárd forintos főösszeget irányoz elő 2023-ra, míg a Médiatanács egymilliárd forint alatti, a kezelésében lévő előirányzatokat illetően pedig 1,3 milliárdos bevételi és kiadási főösszeggel számol.

A legnagyobb tétel az MTVA önálló költségvetése:

ezt 126,6 milliárd forintosra tervezik a következő évre, ebből 5,5 milliárdot tesznek ki a kereskedelmi bevételek. A főösszeg 3,5 milliárd forinttal kevesebb az ideinél.

Kiegyensúlyozott a tájékoztatás?

A költségvetési bizottság ellenzéki tagjai jellemzően a közmédia műsorszórásáról faggatták az NMHH elnökét, aki mindannyiszor jelezte: a tartalom tekintetében – kizárólag a közzététel után – hatóságként járnak el, akinek pedig a szerkesztőségi gyakorlattal problémája van, az a törvény nyújtotta eszköztárral tud élni. Arra azonban emlékeztetett, hogy

a magyar jogrendnek immár huszonhat éve, 1996 óta része a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye,

így bár egy-egy tartalom természetesen többféleképpen is értelmezhető, a hatósági eljárásban szubjektivitásról nincs szó, már csak azért sem, mert az elmúlt két évtizedben számos irányadó hatósági és bírósági döntés született ebben a tárgykörben.
Koltay András ugyanakkor megjegyezte: 

Az elmúlt években egyre csökken a kiegyensúlyozottsági panaszok száma például a 2010-es évek elejével összevetve.

Ez szerinte vélhetően azzal függhet össze, hogy az online kommunikáció terjedésével valamelyest csökkent a televíziós és rádiós hírműsorok súlya. A vitát követően a költségvetési bizottság 11 igen és 5 nem szavazattal támogatta az NMHH 2023-as egységes költségvetési javaslatának parlament elé terjesztését.