A médiatanács nem újítja meg a Tilos Kulturális Alapítvány szeptemberben lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát, mivel ismételt vagy súlyos jogsértés esetén a megújítás lehetősége – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – kizárt – tudatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön.

A médiatanács megállapította, hogy a Tilos Rádió médiaszolgáltatója 2015-ben kezdődő jogosultságának ideje alatt négy alkalommal szegte meg a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására, 

illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat, amelyből egy eset egyszerre minősült ismételt és súlyos jogsértésnek – írták.

Emellett a jogosultság időtartama alatt további négy esetben ismételt jogsértést is megállapított a médiaszolgáltatóval szemben a médiatanács, két esetben a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségre, további két esetben az éves beszámolási kötelezettségre vonatkozó előírások megszegése miatt – fűzték hozzá.

A Tilos Rádió budapesti stúdiója 2015. február 28-án.Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A közlemény szerint a médiatanács célja, hogy minél előbb meghirdesse a frekvencia használatára irányuló pályázatot.

A médiatanács a televízióknál a 2021 második fél évében történt adatszolgáltatások teljesülését is vizsgálta: négy csatorna szolgáltatója nem tett eleget a törvényi feladatának – írták. A testület néhány tízezertől egészen több mint 800 ezer forintig szabott ki bírságokat – emelték ki.

A lekérhető szolgáltatások adatszolgáltatási kötelezettségének teljesülését is ellenőrizte a testület: a 2021-es időszakra vonatkozó vizsgálat eredményeként 65 ezer forintos bírságot rótt ki a Filmio szolgáltatójára.

A közlemény szerint a testület eljárást indít a Rádió 1 szolgáltatója ellen, mivel felmerült annak a lehetősége, hogy a Balázsék című műsorszám egy decemberi adását nem megfelelő korhatár-besorolással, és nem az annak megfelelő idősávban adhatta le. A 16-os életkori besorolás helyett 12 éven aluliaknak nem ajánlottként tették közzé, és az este 21 és hajnali 5 óra közötti időszak helyett reggel 6 órától sugározták az érintett műsorszámot – fejtették ki.