A maximált áron kapható tűzifát kizárólag a területileg illetékes erdőgazdaságok igazgatóságain lehet igényelni: éppen ezért annak, aki a programban részt szeretne venni, elsőként érdemes utánanéznie, hogy területileg mely állami erdészethez tartozik – hívta fel a figyelmet ma megjelent cikkében a Magyar Nemzet. Ezt – tették hozzá – a legkönnyebben úgy teheti meg, ha ellátogat a Magyarország Kormánya (kormany.hu) oldalra, ahol részletes tájékoztatást lehet kapni az egyes erdészeti társaságok működési területéhez tartozó településekről, illetve ezen a honlapon található meg az értékesítési és az átvételi pontok listája is. Fontos, hogy minden esetben a lakcímkártyán szereplő tartózkodási hely vagy az állandó lakcím alapján kell keresni.

20191113 Békés MegyeFával fűteni ma már nem olcsó.Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap 20191113_Fával fűteni ma már nem olcsó_Békés Megye_Fotó: Lehoczky Péter_BMH
Fotó: Lehoczky Péter / Békés Megyei Hírlap 

Ha ez megvan, akkor az illetékes igazgatósággal kell felvenni a kapcsolatot telefonon vagy e-mailben, de akár személyesen is fel lehet keresni az irodát. Az erdőgazdaság igazgatóságán a szükséges adatok egyeztetése után kell kiválasztani a fajtacsoportot, amelyből rendelni kívánunk, majd megadni a mennyiséget. A programban három kategóriájú faanyagból lehet választani: a kemény lombos tűzifa ára erdei köbméterenként 30 ezer forint, míg a lágy lombos és a fenyőfa 19 ezer forintos maximált áron kapható az erdőgazdaságokban. Az állami Tűzifaprogramban minden háztartás 10 erdei köbméter tüzelő megvásárlására jogosult.

A megrendelés véglegesítéseként az összeget az igazgatóságok pénztárában előre be kell fizetni, valamint egy nyilatkozatot is mellékelni kell a vásárolni kívánt faanyagról. 

A nyilatkozatot az erdőgazdaságok honlapjáról is le lehet tölteni, így ha már előre kitöltött nyomtatvánnyal érkezünk, felgyorsíthatjuk az ügyintézést. 

A program egyik fontos eleme, amire nem árt odafigyelni, hogy az erdőgazdaságok csak a faanyagot biztosítják, a fuvarról minden esetben a vásárlónak kell gondoskodnia. Amikor értesítés érkezik az átvétel helyéről és időpontjáról, oda a megrendelt tűzifa mennyiségének megfelelő járművel kell érkezni.

Jelen állás szerint – írja a lap – az erdészetek hengerelt tűzifát adnak át, annak felaprításáról – a szállításhoz hasonlóan – a vásárlónak kell gondoskodnia. Nagy István agrárminiszter tájékoztatása szerint azonban már folyamatban vannak a tárgyalások arról, hogy a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtási intézmények, illetve az erdészeti oktatási intézmények által biztosított munkaerővel az erdőben kettő-négy méteres hosszban kitermelt tűzifát a telephelyeken fel tudják darabolni.

A cikk arra is emlékeztet, hogy az állami Tűzifaprogramot hatalmas érdeklődés övezi, a szeptember óta maximált áron rendelhető tüzelőért szó szerint sorban állnak a vásárlók. Bár a hazai erdőgazdaságokban bőven van elég fa, amit tüzelőként hasznosítani lehet, sokan attól félnek, hogy nem jut nekik a piacinál jóval olcsóbb faanyagból. Hiánytól azonban nem kell tartani, ezt korábban Nagy István is megerősítette. 

A tárcavezető a napokban jelezte, hogy a megnövekedett igények ellenére minden vásárlót ki tudnak szolgálni az állami erdőgazdaságok.

A minisztérium eddigi tapasztalatai szerint a lakossági igények Budapesten és környékén, illetve a Kis- és a Nagyalföldön a legnagyobbak, esetenként elérik vagy meg is haladják a helyi termelési kapacitást. Ennek megoldása érdekében az erdőgazdaságok átütemezték a munkavégzést, és mindenütt a tűzifatermelést helyezték előtérbe. Szeptember végétől vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol nagyobb az érdeklődés. Így jut az első ütemben már 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe, valamint az alföldi régiókba.