2022 szeptemberében az ipari termelés volumene 11,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 11,6 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2022 augusztusához mérten 1,6 százalékkal nőtt – ismertette kedden közzétett gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal.

Fotó: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak döntő többsége hozzájárult. A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva: a járműgyártás, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kismértékben tudott bővülni.

A termelés az év első kilenc hónapjában 6,7 százalékkal felülmúlta a 2021-es év azonos időszakának adatait.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben az előző hónaphoz viszonyítva 1,6 százalékkal nőtt.

 

Meglepetést okozott az európai ipari termelés augusztusban

Meghaladta az elemzői várakozásokat az euróövezeti ipari termelés . A júliusi csökkenés után augusztusban 1,5 százalékkal bővült az adat az Eurostat jelentése szerint. Az előző év azonos időszakához képest 2,5 százalékos a növekedés. Az egészében 3,5 százalékkal bővült az érték. Éves szinten az ipari termelés Bulgáriában emelkedett a legjelentősebben augusztusban, 16,6 százalékkal. A magyar adat 9,3 százalékkal magasabb éves bázison.