Augusztusban az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 9,3 százalékkal emelkedett. A jókora eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy 2022 augusztusában kettővel több munkanap volt, mint az előző év azonos hónapjában.

Győr REHAU gyára
Fotó: Földi D. Attila/VG archív

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint az ipari kibocsátás 2022 júliusához mérten 0,1 százalékkal nőtt.

A termelés bővüléséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

A legnagyobb súlyú alágakban is emelkedett a termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva:

a járműgyártás kiugróan nőtt az alacsony bázishoz képest,

de a számítógépek, az elektronikai és az optikai termékek, valamint az élelmiszer-, ital- és dohánytermékek gyártása is erősen bővült.

A termelés az év első nyolc hónapjában 6,1 százalékkal volt nagyobb volumenű, mint 2021 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal bővült.

Az idei harmadik negyedévben a chiphiány miatt az egy évvel ezelőtti gyenge bázis, valamint az idén enyhülő chiphiány miatt nagyobb mértékben növekedhet az ipari termelés, azonban az orosz-ukrán háború továbbra is számos kockázatot jelenthet

– kommentálta a friss adatokat Suppan Gergely.

A Magyar Bankholding vezető elemzője szerint az elszálló energiaárak miatt több ágazat is a termelés visszafogására kényszerülhet. A külső keresletet ronthatja az élelmiszer-, és energiaárak vezérelte emelkedése a vásárlóerő csökkenésén keresztül.

Virovácz Péter szerint a javuló eredményekben komoly szerepet játszik az elmúlt hónapokban felhalmozódó nem teljesített rendelésállomány, ami így még egy darabig pufferként szolgálhat.

AZ ING szenior közgazdásza szerint bár a rendelésállomány továbbra is magas, az új rendelések már elkezdtek lemorzsolódni, ami az aggregált kereslet csökkenésére utal, ami előrevetítheti az esetleges keresleti problémák további súlyosbodását a gazdasági ciklusokra érzékeny iparágakban.

Habár az augusztusi ipari adatok kedvező képet festenek, érdemes ezt az optimista képet némi fenntartással kezelni, hiszen a következő hónapok vélhetően már lassulást hoznak az ipar számára

– zárta gondolatait Virovácz Péter.

Szintén nem túl optimista a K&H vezető makrogazdasági elemzője sem.

Az energia árának emelkedése miatt dráguló termelés, valamint a várható keresletszűkülés eredményeként a havi dinamika visszafogott lehet, sőt, akár negatív teljesítmény is elképzelhető

– vélekedett Németh Dávid.

Az ipari termelés volumenindexe