A kormány célja a családpolitikai intézkedések finomhangolása, hogy minél több vágyott gyermek megszülethessen, és javuljon a családok vagyoni helyzete – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára egy pénteki, budapesti tanácskozáson.

Morning routine with our baby boy Photo of young parents enjoying morning routine in a cosy bed with their baby boy. Magyar családpolitika.
Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a családpolitika kidolgozása közben figyelembe kell venni, hogy a világban egyre terjedő individualizmus ellenére az egyes embernek a család jelenti a legfontosabb köteléket, a biztonságot, a gondoskodó közeget. (A kép illusztráció.)
Fotó: AleksandarNakic / Getty Images

Hornung Ágnes a Családtudományi Szövetség által szervezett II. Párkapcsolati kultúra és demográfiai konferencián arról beszélt, 

a kormány célja, hogy a vágyott gyermekek megszülessenek, 

a szülők minőségi kapcsolatot alakíthassanak ki a család és a munka között, és javuljon a családok vagyoni helyzete.

Hozzátette, hogy a kormány 2010 óta sokat tett azért, hogy kiszámíthatóságot biztosítson a családoknak. Az államtitkár fontosnak tartja, hogy családbarát politika, jól kidolgozott rendszert alakított ki a családok támogatására, 

de ez nem jelenti azt, hogy azon ne kellene és lehetne változtatni.

Gulyás Gergely: eltörli a SZÉP-kártya-füleket a kormány

Turisztikai akciótervet fogadott el a kormány a legutóbbi ülésén, ennek keretében eltörli a SZÉP-kártya-füleket, amelyeket egyben is fel lehet használni – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

 

Varga Judit szerint is szükség van a családpolitika tovább fejlesztésére

Magyarország és Európa hosszú távú társadalmi fejlődésének és gazdasági fenntarthatóságának záloga a demográfiai trendekben történő fordulat bekövetkezése, ezt a célt kiszámítható, célzott, rugalmas családpolitikával lehet elérni

– jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter, a témában rendezett budapesti konferencián. Hozzátette, hogy a magyar családpolitika alapelve az, hogy a gyerekvállalás nem hozhatja hátrányba a családokat anyagi szempontból, hanem az előnyt kell jelentenie a számukra. 

Ennek érdekében Magyarországon a családok kiemelt támogatást kapnak 

– mondta a miniszter a II. Párkapcsolati kultúra és demográfia című konferencián tartott előadásában.

Varga arról is beszélt, hogy 

2021-ben a több mint 5 százaléka került a gyermeket nevelő családokhoz, 

és ezzel Magyarország az OECD-tagállamok között is élenjáró volt.