A kormányülések mindig a háború kérdésével kezdődnek, ez ma különösen aktuális volt – kezdte a kormányinfót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető elmondta, tegnap tájékoztatást kaptak a Moltól, hogy a Barátság vezeték leállt, azonban ez ideiglenes volt.

Ha a vezeték nem indult volna újra, az ellátás akkor is biztonságban lett volna.

– közölte a miniszter, hozzátéve, hogy úgy tűnik, hogy a cső eredeti kapacitása hamarosan helyreállhat. A rakétatámadásra rátérve emlékeztetett, hogy a miniszterelnök összehívta a Védelmi Tanácsot, a honvédelmi miniszter beszélt a NATO főtitkárával, a kormány egyúttal támogatásáról biztosította Lengyelországot.

A jelenlegi információk alapján a miniszter megerősítette, hogy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelország területén.

Turisztikai akciótervet jelentett be a kormány

A kormány turisztikai kérdésekről egyeztetett a mai ülésén, az idei év jól alakult, 34 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, amelyeknek 26 százaléka realizálódott Budapesten, a 74 százaléka vidéken. Ugyanakkor a külföldiek Budapesten foglaltak szállást. Látszik, hogy a fűtési szezon közeledtével a turisztikai iparág rendkívül nehéz helyzetbe került, ezért a szakmai szervezetek a kormányhoz fordultak. 

A kabinet akciótervet fogadott el, eltörlik a SZÉP-kártya-füleket, mindhárom fület fel lehet egyben használni.

Ehalasztják fél évvel a turisztikai adatszolgáltatási kötelezettség bevezetését, a munkaidőkeret-szabályozást azonban bevezetik, ez 24 havi munkaidő szabályozására nyit lehetőséget, csak a turizmus területén. A turizmusfejlesztési hozzájárulás befizetését felfüggesztik október 1. és március 31. között, ezzel a nettó árbevétel 4 százaléka marad a szektornál a miniszter szerint.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az amerikaiaknak pontos információik lehettek a rakéta becsapódásáról

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, hogy a haderőfejlesztést a mostani események miatt azért nem gyorsítják fel, mert korábban is cél volt, ezért emelték a katonák fizetését és hoztak számos intézkedést, „további gyorsításokra nem volt szükség”. A miniszter szerint a mostani helyzet törékeny, ezért csak a tényekre lehet alapozni, ha nem ez történik, az veszélyes. „Örülünk annak, hogy a szövetségeseink többsége kifejezetten józan volt” – mondta, kiemelve Lengyelországot és az Amerikai Egyesült Államokat. A tárcavezető szerint az amerikaiaknak vélhetően pontos információik voltak, szerinte ha valaki elolvassa az elemzéseket, pontosan lehet tudni, hogy milyen hatótávolságú rakéták vannak.

Van elég tartalék, ha leállna a Barátság olajvezetéken a szállítás

Magyarországra Horvátországon keresztül juthat el kőolaj, ha probléma adódna a Barátság olajvezetékkel, ugyanakkor ott kapacitáskorlátok vannak, de a tartalékok így is több hónapra elegendők.

A háborúért Oroszország a felelős

A háborúért csak Oroszország a felelős

– válaszolta Gulyás Gergely kérdésre. Hozzátette, hogy ukránok által kilőtt rakéta esetében közvetett módon áll fenn Oroszország felelőssége. Jelezte, hogy negatív kivétel az ukrán elnök volt felelősség kérdésében, aki egyből megvádolta az oroszokat. „Nem Magyarország lesz az utolsó, aki ratifikálja a svédek és a finnek NATO csatlakozását” – mondta a miniszter.

Nem spórol a kormány az egészségügyön, átalakul a vidéki ügyeleti ellátás

Az ügyeleti ellátás átalakításáról elmondta, hogy volt Hajdú-Bihar megyében egy pilot projekt. Ez mostani rendszer jóval drágább az államnak. Az orvosi kamarával hosszú egyeztetéseket folytattak, jó ideig támogatták az előterjesztést. Egységes irányítást hoz létre a módosítás, lehetővé teszi, hogy valaki egyszerre akár két szolgálati helyen is közreműködjön. A bérkeret nem fog változni, hanem növekedni fog, a béremelés utolsó részlete van hátra, ez következik 2023. január elsejével. Csak egy szűk sávban lehet eltérni a fizetésektől. „Spórolni senki nem akar vele, lehetőséget adunk arra, hogy aki többet dolgozik, az többet is keressen” – mondta a tárcavezető. Budapestre nem terjed ki a módosítás, a területi közelség miatt, legalábbis erről eddig nem született döntés, de egyeztetnek a fővárossal.

A polgármesteri jutalmakról 

Nem méltányos a polgármesteri jutalmak megszavazása – mondta arra a kérdésre, hogy a fóti polgármester hatmillió forintos év végi jutalmat kap. 

Lesz elegendő burgonya és tojás

Nem tart attól a kormány, hogy országosan ne lenne elegendő burgonya és tojás. 

Az extraprofitadó nem külön boltláncokra vonatkozik, minden boltra érvényes – mondta a miniszter. Arra a kérdésre, hogy tervben van-e lengyelországi látogatás, azt mondta, rendes menetrend szerint utaznak a kormánytagok, konkrétumot azonban árult el, mivel biztonsági okokból sem mondhat többet. 

Lassan egymillió menekült jött a háború óta

A háború kezdete óta 984 ezren érkeztek Ukrajnából, ők azt mondták, hogy a háborús helyzet elől menekülnek, az elmúlt egy hét pontos adatai még nem állnak rendelkezésre.

Kész terv van arra, ha a határ közelében katonai cselekményekre kerülne sor

Az ország rakétavédelmi képességei nem vethetők össze a jelentős hadsereggel rendelkező országok képességeivel a miniszter szerint. Ezzel együtt van kész terv arra, ha a határ közelében katonai cselekmények történnének.

Addig maradnak az árstopok, amíg az energiaárak nem mérséklődnek

Az árstopok kapcsán Gulyás Gergely azt mondta, hogy elsősorban a családoknak akartak segíteni, az, hogy az egyik legolcsóbban tudtak tankolni az EU-ban a magyar családok, szerinte komoly siker. Addig fenntartják az árstopokat, amíg az energiaárak nem mérséklődnek.

December elején dőlhet el az otthonfelújítási támogatás sorsa

Minden családtámogatással kapcsolatos döntés december elején fog megszületni

– mondta a miniszter az otthonfelújítási támogatás meghosszabbítását firtató kérdésre, hangsúlyozta, hogy a családpolitika területén nem kívánnak spórolni.

Napokon vagy heteken belül létrejöhet a megállapodás az unióval

Leszögezte, hogy mindent megtesz a kormány, hogy napokon vagy heteken belül létrejöjjön az unióval való megállapodás. Szerinte erre jó esély van.

Megjegyezte, hogy túl van értékelve az uniós forrásoknak a hazai gazdaságban betöltött szerepe.

A horvát kormányon is múlik az Adria vezeték bővítése

Bízunk benne, hogy a horvát kormány is támogatja az Adria csővezeték bővítését – mondta a tárcavezető, aki szerint nem lenne baj, „ha még támogatóbb lenne” a horvát kabinet.

December 6-án születhet döntés a kondicionalitási eljárásról

Egyszerre fut három eljárás – a kondicionalitási eljárás, az RRF és a partnerségi megállapodás –, ezekről folyamatosan egyeztetnek az unióval. Szerinte jövő hét után dönthetnek az RRF-ről, majd a december 6-i tanácsülésen a kondicionalitási eljárásról. Hangsúlyozta, jogilag egyetlen fillért sem vehetnének el Magyarországtól, ugyanakkor nem tartja irreálisnak, hogy mégsem kapjuk meg teljes egészében a forrásokat.

Novemberben jókora hiányt hozhat össze a költségvetés

Több száz milliárdos mínuszban lesz a novemberi költségvetési mérleg – ismertette a miniszter, aki szerint októberben látszott a kifizetési stop hatása, miután többletes lett a mérleg.