Zuhant a kereslet a lakáshitelek iránt szeptemberben. A Bank360.hu a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján azt írta, hogy a piaci kamatozású lakáscélú kölcsönökből feleannyi fogyott, mint egy évvel korábban, miközben a költségük majdnem a duplájára emelkedett. Emellett a személyi kölcsönök iránt is visszafogottabb volt az érdeklődés.

Concept of home, investment, risk insurance,Home and Home Insurance Concept,Home sale Concept of home, investment, risk insurance,Home and Home Insurance Concept,Home sale
Fotó: Getty Images

Mindössze 79,3 milliárd forint volt az első őszi hónapban a háztartások által kötött új lakáshitel-szerződések összege. 

A szezonálisan igazított érték még ennél is alacsonyabb volt, mindössze 72,9 milliárd forint. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a szeptemberi érték csak a 83 százaléka az augusztusi számnak, az egy évvel ezelőtti 128 milliárd feletti volumennek pedig csak a 62 százaléka. A forintalapú lakáshiteleknél a hitelköltség-mutató az előző havi 8,46 százalékról 9,27 százalékra nőtt, ez 81 bázispontos emelkedés. A tavaly szeptemberi szintnek már majdnem a duplája a hitelköltség, akkor 4,7 százalék volt.

A felvett lakáshitelek 56 százalékát használt ingatlanra fordították az igénylők, és 17 százalék vett belőle új építésű lakást. 

Az augusztusi szinthez képest javult az új építésű lakásokra felvett források aránya. A szerződött lakáshitelek 13 százalékából építkeztek vagy bővítettek az emberek, a fennmaradó részt korszerűsítésre fordították. A felvett hitelek kamatát átlagosan 136 hónapra fixálták az igénylők.

Drasztikus lépés az OTP-től, már csak fix kamattal adnak lakáskölcsönt

A lépést más bankok is követhetik, mert ezzel lemaradnának a versenyben.

A szeptemberben igényelt lakáshitelek 33 százaléka, nagyjából 26 milliárd forint volt támogatott (például CSOK), a további 53,3 milliárd pedig piaci konstrukció. A támogatott hitelek aránya kismértékben csökkent, viszont a piaci hitelek volumene majdnem a felére csökkent a tavaly szeptemberi 100 milliárd forintról.

A személyi kölcsönök iránt is visszafogottabb volt a kereslet. 

Szeptemberben az igényelt szabad felhasználású személyi kölcsönök összege 38,98 milliárd forint volt.

Legutóbb idén februárban csökkent ez a szám 40 milliárd alá. A szeptemberi érték havi szinten 13 százalékos, éves bázison pedig 16 százalékos visszaesésnek számít. 

A babaváró sem teljesít jól

A babaváró hitelből szeptemberben 32,17 milliárd forintnyi fogyott. Ennek a konstrukciónak a hitelköltsége nagyobb mértékben emelkedett. A Bank360.hu azt írja, hogy 

ha a babaváró hitel támogatása elveszne, akkor a hitel költsége 12,43 százalék lenne.

A program elindítása óta már 1966 milliárd forint babaváró hitelre szerződtek le a magyar házaspárok, ami legalább 196 ezer igénylőt jelent.

Emelkednek a betétek kamatai

Az előző hónaphoz képest szeptemberben egy százalékponttal emelkedett a háztartásokkal kötött betétszerződések kamatlába, 7,90 százalékról 8,92 százalékra – írta meg a Bank360.hu. Ezen belül a lakossági betétek kamata 7,21 százalék volt. A legfeljebb egy évre lekötött pénz jelenleg sokkal jobban kamatozik, mint a hosszabb időre lekötött összegek: 9,09 százalék volt a szeptemberi átlag, ebből a lakossági betétek átlagos kamata 7,43 százalék. Az egy éven túl lekötött betéteknél ezzel szemben mindössze 2,96 százalékra lehetett számítani.

A lekötött betétek szerződéses összege szeptemberben 982 milliárd forint volt, ami az előző havi, az MNB által korrigált adatok alapján magasabb az augusztusi értéknél. Ezen belül a lakossági betéteknél is növekedés volt tapasztalható, az előző havi 488 milliárd forint után 540 milliárd forint volt a betétek szerződéses összege. A háztartások látra szóló és folyószámlabetét-összege szeptemberben 9367,1 milliárd forint volt, ebből 8167,5 milliárd forintot tett ki a lakossági betét – derül ki a Bank360.hu összegzéséből.