Megjelent egy friss köztársasági elnöki határozat államtitkári felmentésről a legújabb Magyar Közlönyben.

MARÓTH Gáspár; PALKOVICS László
Maróth Gáspár (jobbról a második) Fotó: Rosta Tibor / MTI

Ebben Novák Katalin arról döntött, hogy 

2022. november 15-i hatállyal felmenti Maróth Gáspárt az államtitkári megbízatása alól.

A fejlemény váratlan a nyilvánosság számára, Maróth Gáspár kulcsállamtitkári pozíciót töltött be a Honvédelmi Minisztériumban: ő felelt a védelempolitikáért és a védelmi fejlesztésekért. Mandátumát az idén tavasszal vette át az ötödik Orbán-kormány megalakulásakor. Előtte négy éven keresztül volt a Miniszterelnöki Kormányiroda kötelékében a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A köztársasági elnöki rendelet arra nem tér ki, hogy milyen okok húzódnak meg Maróth Gáspár felmentése mögött, azt viszont rögzíti, hogy a miniszterelnök tett rá javaslatot.

A történtek összefügghetnek azzal, hogy néhány nappal ezelőtt létrejött a Miniszterelnök Katonai Irodája, ami a Miniszterelnöki Iroda és a Miniszterelnöki Programiroda mellett segíti a kormányfő munkáját és feladatainak ellátását. A kormányfő közvetlenül irányítja a Miniszterelnök Katonai Irodája vezetőjének – akit egyelőre nem jelentettek be hivatalosan – tevékenységét. 

Erre a posztra Maróth Gáspár már csak az életútja miatt is alkalmas lehet.

Egyébként nem ő az egyedüli, aki hétfőn távozott az államtitkári pozíciójából. Vitézy Dávid a közösségi oldalán jelentette be, hogy véget érnek az eddigi közlekedési államtitkári feladatai. Igaz, a két eset merőben más.

Rendkívüli bejelentés: újabb távozó a kormányból

Az eddigi közlekedési államtitkári feladataim véget érnek – közölte közösségi oldalán Vitézy Dávid, nem sokkal azt követően, hogy bejelentették, megszűnik a Technológiai és Ipari Minisztérium.