Tovább tartana felsorolni, hogy mi mindent kínálnak impozáns degusztációs menüsoraikban a világ legjobb éttermei, mint – úgymond – lefőzni egy-egy menüsort. A Michelin Guide ajánlott (tányéros), Bib Gourmand és egy-, két-, valamint háromcsillagos (igazából virágos) minősítését egyre több étterem nyeri el az évtizedek alatt világszerte.

Guy Savoy, paris, párizs
Fotó: Guy Savoy, Facebook

Országonként jelentősen eltér a megcsillagozott éttermek száma. A legmagasabb fokozatnak számító három Michelin-csillagot viselő étteremből Magyarországon még nem tudni, mikor lesz akár csak egy is. Jelenleg egy budapesti és egy tatai étteremnek van két Michelin-csillaga. A Stand hatfogásos menüjét jelenleg 54,9 ezer forintért, a Platán Gourmet tízfogásosát 59 ezerért, a tizenkét fogást pedig 66 ezer forintért lehet végigenni a 28–36 ezer forintért számolt borpárosítások nélkül, de több mint 10 százalékos szervizdíj megfizetése mellett.

A szervizdíj máshol sem ismeretlen, Bécsben étkezve terítési díjként (gedeck) számolják fel, de nem százalékos jutalékként, hanem fix áron, személyenként a fine dining kategóriában jellemzően 6–9 euró között.

Ha már Bécsnél tartunk – amely a legközelebbi Michelin-csillagos főváros, de a meggyengült forint miatt a magyar vendégeknek most jócskán megdrágult –, jellemzően a tatai és a pesti kétcsillagos étterem árkategóriájában lehet ott asztalt foglalni több helyen is.

Ha a díjak számát veszik alapul, akkor a Steirereck neve biztosan felvillan, róla a városi honlap egyszerűen úgy fogalmaz, hogy még mindig Bécs legjobb étterme: két Michelin-csillag, öt Gault-Millau szakácssapka és a 13. hely jelzi ezt a Világ 50 legjobb éttermének listáján. A déli négyfogásos menü itt 125 euró, vagyis körülbelül 50 ezer forint, a hatfogásos 145 euró. Este 185, illetve 205 eurós menüsort kínálnak hat- és hétfogásos változatban, borok nélkül.

Az ugyancsak kétcsillagos bécsi étterem, a Konstantin Filippou nyolcfogásos menüsora viszi a prímet árban, miután 260 euróért, 104 ezer forintért kínálják, a hét fogást sem sokkal kevesebbért, 230 euróért írták fel az étlapra. Sajtot 25 euróért, borokat 120–135 euró között lehet kérni az ételsorhoz. A Palais Coburgban 205, illetve 225 euró az ugyancsak kétcsillagos kóstoló és teljes menüsor ára, amihez itt is hozzászámolják a 7,5 eurós szervizdijat.

Két csillagban tehát határozottan olcsóbbak a magyar éttermek, Az egycsillagos kategóriában viszont mindenütt nagy a különbség. A legdrágább magyar egycsillagos most a Babel Budapest 13 fogásos menüsora, amelynek ára 69 ezer forint – hozzá a borpárosítás 29,5 ezer –, és mindez még kiegészül az ugyancsak a legmagasabbnak számító, 17,5 százalékos pluszszervizdíjjal. A legszerényebb árszabást az esztergomi 42 étterem ötfogásos, 29 ezer forintos menüjénél látni, a magyarországi árak e két étteremé között szóródnak. 

Restaurant Konstantin Filippou, bécs,
Fotó: Restaurant Konstantin Filippou, Facebook

Az egycsillagos bécsi Duchardt négyfogásos menüsora 85 euró (34 ezer forint), az ötfogásos 95 euró (38 ezer), a hatfogásos 110 euró (44 ezer forint). Itt is külön tételként és személyenként számolják fel a  némileg szerényebb összegű terítési, avagy szervizdíjat, amely itt 6,5 euró (2,6 ezer forint)

Bécsben egy vegetáriánus étterem, a Tian egycsillagos menüje is feltűnik a sorban, annak ellenére, vagy épp azért, mert nem tartalmaz húst, nyolc fogásért 155 eurót számláznak a vendégeknek.

A régiós fine dining túrára indulókat izgalmas szlovén topéttermek is csábítják, de nem az alacsony áraikkal, mert ebben a kategóriában ilyet nem találni, de nem is keresi senki.

A kétcsillagos kategóriában a szlovén szereplők körében is megjelenik a 200 euró fölötti menüsor, példa erre a Hisa Franko 225 eurós ajánlata. Prágában a 2021-es Michelin Guide-ba 27 étterem került be, a Field és a La Degustation Boheme Bourgeoise egy-egy Michelin-csillaggal.

A Field egycsillagos tízfogásos menüje 3800 cseh korona, azaz 62,5 ezer magyar forint, van vegetáriánus menü is, amely 3500 koronába, azaz 57,6 ezer forintba kerül. A borpárosítás itt feltűnően drága, 5200 korona az egyik és 1700 korona a másik variáció, az alkoholmentes italsor ára pedig 1050 korona, vagyis több mint 17 ezer forint.

Tovább haladva Lengyelországba, 31 étterem, Horvátországból viszont már 84 szerepel a kalauzban. Magyarországon 33 településről, városokból és falvakból 62 étterem került be az első országos válogatásba.

Platán Gourmet Restaurant
Fotó: Platán Gourmet Restaurant

Három Michelin-csillagos helyet a régióban egyelőre nem találunk, világszerte összesen alig másfél száz étterem használhatja a legmagasabb fokú elismerés szimbólumát. 

A gasztroturizmus fellegváraiként jegyzett, nemcsak hosszabb kitérőt – kétcsillagos  étterem –, hanem külön utazást is megérő topéttermek között  olyanok is vannak, amelyek árai a kevesebb csillagot viselő helyekéit sem haladják meg.

A Money tavaszi teljes körű elemzése szerint fejenként 110 dollárért kínál 2021-ben három Michelin-csillaggal elismert kóstolót a pekingi King’s Joy. A legolcsóbb kínai szereplőtől az ötször is a világ legjobb éttermének választott, a Michelin Guide-ban 2021-ben három csillaggal elismert párizsi Guy Savoyig ér a skála, miután italok nélkül felszolgálva 630 eurót, tehát több mint negyedmillió forintot kell fizetni a 13 fogásos különleges ételsorért. Az a la carte menü ára 250 euró italok nélkül. A hely atmoszférjával összhangban kell lenniük a vendégeknek is, a férfiakat vacsorakabát viselésére kérik.