Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legújabb jelentése is megerősíti a magyar gazdaság eredményeit – olvasható a gazdaságfejlesztési miniszter közleményében. Nagy Márton azt írta, hogy a szervezet által publikált adatok és megállapítások rámutatnak, a magyar kormány jó úton jár az elhibázott brüsszeli szankciók ellensúlyozása terén.

Budapest, 2022. szeptember 17.Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Az EBRD előrejelzése szerint 2022-ben a magyar 5 százalék lehet,

miközben hazánk 2023-ban is elkerülheti a recessziót, hiszen jövőre is 1,5 százalékos GDP-bővüléssel számol a nemzetközi szervezet.

Az EBRD szerint továbbra is Magyarországon az egyik legalacsonyabb a az egész Európai Unióban. 

A gazdasági teljesítményhez és a magas foglalkoztatottsághoz a magánszektor – különösen az autó- és akkumulátorgyártók – befektetései járulnak hozzá számottevően. A jelentés beszámol a kormány aszálykárok csökkentése és az energiaveszélyhelyzet kezelése érdekében meghozott döntéseiről is. Többek közt kiemeli, hogy a háztartások 75 százaléka, valamint közel százezer kkv is rezsicsökkentett árat fizet a gázért.

A kormány célja továbbra is világos: 

Úgy kell megvédeni a családokat, a teljes foglalkoztatottságot, a nyugdíjasokat és a rezsicsökkentést, hogy elkerüljük a recessziót

– írta Nagy Márton.

Ennek érdekében a kormány már 11 intézkedésből álló akciótervet dolgozott ki. Folyamatosan monitorozza, hogy milyen lépések szükségesek Magyarország érdekeinek érvényesüléséhez, a gazdaság olajozott működéséhez.

Itt az MNB döntése az alapkamatról, hamarosan megszólal a jegybank alelnöke

Újra összeült a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és változatlanul 13 százalékon hagyta az alapkamatot. A döntés hátteréről 15 órától Virág Barnabás tart online háttérbeszélgetést, az eseményt élőben közvetítjük.