Virsli nélkül nincs szilveszter, s bár az árak valóban magasabbak, mint egy évvel korábban, úgy tűnik, hogy a hagyományos óévbúcsúztató ételről az idén sem mondanak le a magyarok. Az év végéhez kötődő virslifogyasztás korántsem elhanyagolható mértékű, a magyarok jellemzően ebben az időszakban vásárolják meg és fogyasztják el az évi összmennyiség 20 százalékát. 

Az előző években ötmilliárd forint körüli összeget költöttünk virslire ebben az időszakban, a decemberi fogyasztás pedig elérte a három-négyezer tonnát.

 

20211230 MiskolcBőséges a kínálat virsliből és pezsgőbőlA boltok felkészültek az ünnepi bevásárlásokra, volt elegendő hústermék, virsli, szeszes ital és pezsgő is.A nagy áruházláncok közlései szerint üzleteikben minden eddiginél gazdagabb hús-, ital-, zöldség- és gyümölcsválasztékkal várták a vásárlókat. Senki nem maradt az év utolsó napján harapni- és innivaló nélkül, akár buliban töltötte azt, akár otthon kipihenve az év fáradalmait.A szokásos sláger ilyenkor a virsli, a lencse és a pezsgő.
A vásárlók idén is széles kínálatból választhatják ki az óévbúcsúztató menü egyik legfontosabb elemét. Fotó: Kozma István / Észak-Magyarország

A sertésvirsli a legkedveltebb

A legkedveltebbek továbbra is a sertéshúsból készült termékek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara korábbi körképe szerint a forgalom 57 százalékát a sertésvirslik adják, miközben a baromfitermékek részesedése 22 százalék, a pulykavirsli pedig a piac 19 százalékát fedi le. 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a sertésvirsli fogyasztói ára idén novemberben 3000 forint fölé emelkedett, miközben egy évvel korábban még csak 2100 forint közelében jártak az árak. Fontos megjegyezni, hogy ezek átlagárak, így a boltok kínálatában szereplő egyes termékek árában jókora eltérések lehetnek. 

Olcsó virslinek kevés a szaftja

Az eltérés nemcsak az árakban, hanem a minőségben is megnyilvánul. Egy 80-90 százalékos hústartalommal készült virsli nyilván jóval drágább, mint egy olyan termék, amelyben sertéshús helyett különböző adalékanyagok felelnek az ízért és az állagért. Ez utóbbiak egyébként jellemzően nem is virsliként szerepelnek a kínálatban, hanem valamilyen fantázianévvel viszi őket piacra a gyártó. 

A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezéseinek szigorítása miatt a hazai kereskedelemben kapható virsliknek 2017 óta magasabb, minimum 51 százalék feletti hústartalommal kell készülniük, és ebbe az úgynevezett mechanikusan szeparált hús nem is számítható bele. 

Emellett csökkentették a virslik megengedett legnagyobb sótartalmát, és magasabb fehérje-, illetve alacsonyabb zsírtartalmat írtak elő. Így azok a húskészítmények, amelyek nem felelnek meg a követelményeknek, nem viselhetik a virsli megnevezést. 

Előtérben a saját márkás termékek

A drágulás miatt sokan az ár-érték alapján döntenek majd, a közismert és korábban sokak által kedvelt márkák helyett pedig az ismeretlenebb vagy az áruházláncok saját márkás termékei fogyhatnak jobban az idei szilveszteri szezonban. 

A húsipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az idén – a tetemes drágulás nyomán – a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kaphatnak a fogyasztásban a kereskedelmi márkás termékek. Az áruházláncok saját márkás virslijei ugyanis általában olcsóbban kerülnek a polcokra, mint az ismert gyártók termékei, miközben a minőségben gyakran nincs különbség. 

Hogy készül a legjobb virsli?

S hogy miért eszünk virslit szilveszterkor? A magyar hagyományok szerint újév napján sem szárnyast, sem pedig halat nem szabad enni, hiszen az előbbivel elszáll, az utóbbival elúszik a szerencsénk, a disznó viszont kitúrja azt. Mivel a virsli jellemzően sertéshúsból készül, ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthető, ezért ideális az új év első étkezésére. 

Bár a legtöbben még ma is főzve fogyasztják a virslit, az igazság az, hogy a terméket fogyasztás előtt már nem kell hőkezelni, hiszen az a gyártási folyamat során megtörtént.

Főzés helyett elegendő csupán egy-két percre forró vízbe dobni a virslit, épp csak annyi időre, míg átmelegszik. Bár sokan úgy gondolják, hogy a virsli mint feldolgozott húskészítmény nem túl egészséges, a dietetikusok szerint könnyen beilleszthető az egészséges étrendbe is. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Ladóczki Balázs / Nógrád Megyei Hírlap)