A Költségvetési Tanács (KT) december 8-i ülése előtt vált biztossá, hogy a költségvetést rendeleti úton kívánja módosítani a kormány, ugyanakkor igényli, hogy a tanács véleményt mondjon, és hozzon határozatot az adósságszabály betartásáról. 

„Természetesen a KT ülésén tárgyaltuk ezt a helyzetet, és Matolcsy György is elmondta a véleményét, egyúttal tájékoztatott bennünket, hogy sajnos személyesen nem tud az erről döntő ülésen részt venni, mert nincs módja lemondani a külföldi programját” – árulta el a Világgazdaság érdeklődésére Kovács Árpád, a háromtagú testület elnöke, hogy miért hiányzott a tanács december 27-én megjelent véleményéről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének szignója.

Kovács hozzátette, előzetesen a jegybank vezetője is elmondta a véleményét, amelyben szerinte semmi rendkívüli nem volt.

Sőt, az aláírás hiánya ellenére az MNB részt vett a KT munkájában. Matolcsy személyes képviseletére és az MNB szakértői döntés-előkészítő munkája vezetésére Virág Barnabás alelnököt kérte fel, aki ugyan a dokumentumot nem írhatja helyette alá, mert az az elnök személyéhez kötött, de ez a jegybank közreműködését nem érintette.

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Messzemenő konstruktivitásban működtünk együtt a csapattal: az MNB kollégái, az ÁSZ elemzői és a PM is mindent odaadott, amit kértünk, lényegében párhuzamosan dolgoztunk. Windisch és Virág urakkal folyamatában kapcsolódtunk be a szakértői munkába, az anyag formálásában nem csak a 27-i KT-ülésen vettünk részt

– magyarázta a számvevőszék korábbi vezetője, hozzátéve, hogy a formálódó dokumentumot Matolcsy e-mail-elérhetőségére is elküldték. Kovács Árpád hangsúlyozta, semmiféle külön vélemény nem volt, szerinte egyébként kritikus anyag készült. (Többek között azt rótta fel a KT a büdzsével kapcsolatban, hogy a dologi kiadások nem emelkednek olyan mértékben, mint ahogy azt a működési költségek növekedése várhatóan szükségessé teszi, ami szerintük még rendkívüli takarékossági intézkedések mellett is érdemi teljesíthetőségi kockázatokat hordoz.)

„Természetesen feltételeztük, hogy félreértésre adhat okot, hogy a csapatmunkában, igen feszített, még a karácsonyi napokban is készülő dokumentumot Windisch és jómagam jegyeztük, de ennek nem véleményeltérési okai voltak” – ismételte meg a Költségvetési Tanács elnöke.