Zsinórban harmadjára nyerte meg az Európa legjobb karácsonyi vására címet a budapesti Advent Bazilika a European Best Destination utazási portál online szavazásán – közölték a szervezők csütörtökön.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

A minden idők legtöbb szavazatával győztes Advent Bazilika 21 európai nagyváros – többek között Madrid, Bécs, Brüsszel, Salzburg és Prága – ünnepi rendezvényei előtt végzett az élen.

A közlemény szerint ezzel a Szent István téri adventi rendezvény így triplázott: 2019 és 2021 után 2022-ben is Európa legjobb karácsonyi vására lett és a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is kiérdemelte.

A sikert fokozza, hogy 

idén rekordrészvétel mellett zajlott a szavazás, 179 ország utazója 374 ezer 803 szavazatot adott le kedvencére. 

Az Advent Bazilikát 51 ezer 253 kedvelés, minden idők legtöbb szavazata repítette az európai mezőny első helyére. Triplázásra pedig eddig csak Zágráb is Strasbourg városai voltak képesek.

A Forbes online kiadása felidézte, hogy olyan karácsonyi vásárokra lehetett szavazni, amelyek kulturális és művészeti eseményeket is kínálnak koncertekkel, kreatív műhelyekkel, karácsonyi fényekkel, tűzijátékokkal és jégpályákkal, valamint nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, helyi élelmiszereket és kézműves termékeket kínálnak a vásárlóknak.

A Szent István-bazilika melletti karácsonyi vásár mögött a második helyen a lengyelországi Gdansk, a harmadikon a romániai Craiova rendezvénye végzett a szavazáson.