A családi otthonteremtési támogatások rendszere mindenképpen átalakul a jövő évben, sokkal célzottabb lesz, mint eddig volt – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor ezzel együtt kiemelte, hogy az átalakítás a falusi CSOK-ot nem fogja érinteni. A nagy előnye, hogy ugyanakkora értékű támogatást nyújt, mint a „normál” viszont, tekintve, hogy az előbbit vidéki, kistelepülésen található ingatlanra lehet felhasználni, a támogatás értéke valójában nagyobb – írta közleményében a Bankmonitor.

többgenerációs családi ház
Fotó: Shutterstock

A miniszterelnök elmondta, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerét 2023 második felében fogják megváltoztatni. A Bankmonitor szerint a fejlesztés időszerű, mivel a gyermekek száma után igényelhető összegek a mai ingatlanpiaci árak mellett már meglehetősen keveset érnek.

Használt lakás megvásárlása esetén egy gyerekre 600 ezer forint, két gyerekre 1 430 000 forint, három gyerekre 2,2 millió forint, míg négy vagy több gyerekre 2 750 000 forint igényelhető, miközben egy átlagos pesti panellakás 2022 novemberben már 36 millió forintba került a Duna House adatai szerint, míg a téglalakások 50 millió forintba – olvasható a közleményben. Az új építésű lakások esetén a támogatás mértéke ugyan nagyobb, viszont itt az ingatlanok értéke is jóval magasabb, így a CSOK-ból származó forrást nagymértékű önerővel kellene kiegészíteni. 

Akinek nincs több tízmillió forintos megtakarítása, annak hitellel kell kiegészítenie a CSOK támogatást, a piaci kölcsönök kamatai viszont már 8 százalék felett vannak.

Miként változhat a CSOK?

A Bankmonitor leszögezte, hogy egyelőre nincsenek konkrétumok az esetleges változásokról, de szakértőikkel megvizsgálták a lehetőségeket.

  1. Várhatóan emelni fognak a támogatási összegeken, bár azt hozzá kell tenni, hogy Orbán Viktor célzottabb támogatási rendszerről beszélt, ami ezzel nem valósulna meg. A családok számára ennek ellenére mindenképpen könnyebbséget jelenthet.
  2. Erőteljesebben támogathatják a gyerekvállalást tervezőket, így számukra megemelhetik a támogatási összegeket, hogy könnyebb legyen a lakásvásárlás, -építés.
  3. Ismét elindíthatják a 2,5 százalékos fix kamattal rendelkező zöldlakáshitel programot, azzal a korlátozással, hogy a program csak a gyereket vállalók számára lesz elérhető.
  4. A 2022. december 31-én kifutó babaváró hitelt minden bizonnyal meg fogják hosszabbítani, új feltételekkel. A Bankmonitor szerint elképzelhető, hogy a babavárót is kizárólag lakáscélra lehet majd felhasználni, vagy akár a CSOK igényléséhez is köthetik.

A felsorolt lehetőségeket akár kombinálhatja is a kormány, vagy teljesen új konstrukciókat is bevezethet az otthonteremtés, -korszerűsítés és a gyerekvállalás ösztönzésére.