Nyilvánvaló, hogy árat akarnak emelni, és el akarják töröltetni a 480 forintos ársapkát, ezért mindent elkövetnek fű alatt – mondta Boros Imre közgazdász, korábbi PHARE-miniszter a Pesti Srácoknak adott interjúban az elmúlt napok üzemanyagkáoszáról. Kifejtette, hogy, a Mol három finomítóban érdekelt, az állítólag műszaki gondokkal küszködő százhalombattai mellett a pozsonyiban és a horvátban is. 

Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Ugyan miért kell játszani ezt a bazári komédiát, és miért nem lehet megszervezni rendesen az ellátást?

– tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy ezek a finomítók vezetékeken vannak összekötve, így mindenhova eljuttatható az orosz nyersolaj, amelynek az ára nemhogy nőtt volna, hanem még csökkent is mintegy 20 százalékkal a háború előtti időkhöz képest. Jelezte, hogy az embargó csak a tengeren hozott olajra vonatkozik, a vezetékesre nem. Szerinte a tartalékaink is rendben vannak, tehát nincs objektív oka ilyen mértékű hiánynak. 

Mi egy kicsit máshogy közelítettük meg az elmúlt napok eseményeit, a közvetlen ok, hogy a Mol százhalombattai finomítójában jelentősen visszaesett a termelés a karbantartás során felmerült problémák miatt. Bár azóta sikerült elhárítani az akadályokat, és az ígéretek szerint a napokban újra felpöröghet a termelés, addig a probléma várhatóan nem fog megszűnni, amíg az importőröknek nem éri meg a drágább üzemanyagot behozni az országba. 

Hallgatásba menekül a Mol az üzemanyagpánik elől

A közösségi média alkalmas lenne arra, hogy a Mol tájékoztassa a lakosságot a legfrissebb hírekről, ehelyett törli a kritikus hozzászólásokat.