Újabb három hónapig támogatja a kormány az energiaintenzív feldolgozóipari vállalatokat, továbbá kiterjeszti a programot a turisztikai szektorra. Így a magas energiaintenzitású szálláshely-szolgáltatási és vendéglátás ágazatokban érintett kkv-k is jogosulttá válnak a támogatásra – közölte a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy sajtóközleményben.

Ezzel további 20 ezer kkv előtt nyílik meg a lehetőség, hogy az idei év első három hónapjára vonatkozóan az energiaköltség-növekményük 50 százalékát kompenzálja az állam, illetve támogassa energiahatékonysági beruházásaikat.

A kabinet 2022. október 1-jével indította el a feldolgozóipari kkv Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot, amelyben 2022-ben 100 milliárd, 2023-ban pedig 120 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a vállalkozások működésiköltség-növekedését, illetve energiahatékonysági beruházásait. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (illusztráció)

A program keretében vissza nem térítendő közvetlen támogatást lehetett igénybe venni 2022 utolsó 3 hónapjára vonatkozóan az energiaköltség-növekmény 50 százaléka erejéig. Emellett lehetőség volt az energiahatékonysági beruházás hitellel érintett részéhez az önerőt kiegészítő, legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő támogatás igénybevételére.

A kormány, észlelve, hogy a szankciós energiafelár egyre nagyobb terhet jelent, korábban a program könnyítéséről döntött, így mára azon vállalkozások is jelentkezhetnek támogatásért, amelyek energiaköltségei az árbevétel 2 százalékát érik el (a korábbi 3 százalék helyett)

 – olvasható a sajtóközleményben. Ezzel a lehetősséggel a korábbi 9 ezer helyett 16 ezerre növelték azon kkv-k számát, amelyek számára a program támogatásai elérhetők.