A megsokasodott gazdasági kihívások ellenére el kell kerülni a recessziót, sőt, a magyar kormány célja, hogy a 2022-es 4,5 százalékot követően 1,5 százalékos növekedést érjen el az ország 2023-ban – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó üzleti ebédjén.

NAGY Márton
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tart az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány konferenciáján 2022. december 15-én. 
Fotó: Kovács Attila / MTI

Hozzátette: emellett kezelni kell az inflációt, és fel kell oldani az ikerdeficitet.

Mindez csak úgy lehetséges, ha a kormány gazdaságpolitikája továbbra is innovatív marad. Az év végére egy számjegyű lehet az az államháztartási hiány GDP-hez viszonyított aránya 70 százalék közelébe mérséklődhet – mondta.

Nagy Márton szerint számos gazdasági kihívást tartogat a 2023-as év. Ide sorolta a geopolitikai feszültségeket, az európai energiakrízist, a versenyképesség romlását, Kína gazdaságának beindítását, a közelgő USA–EU kereskedelmi háborút, valamint az időjárási szélsőségeket.

A beruházások nagysága 2023-ban elérheti a 20 ezermilliárd forintot

Kiemelte: Magyarország gazdasági növekedése export- és beruházásvezérelt marad, ehhez új finanszírozási struktúrát és új energia-, ipar- és foglalkoztatáspolitikát kell kialakítani.

A miniszter szerint újra kell gondolni a stratégiai ágazatok rendszerét is, erősebb szektorális és területi fókuszra van szükség. Kiemelt ágazat lehet a járműipar, az akkumulátorgyártás, az egészség- és gyógyszeripar, az energiaipar, az élelmiszeripar, a kutatás-fejlesztés, a felsőoktatás, a szállítás-raktározás, a telekommunikáció, a turisztika, a bank- és biztosítási szektor, valamint a hadiipar – sorolta.

Nem lehet más cél, mint hogy minél több és minél jobb beruházást hozzanak Magyarországra – mondta, hozzátéve:

folyamatosan javítani kell a versenyképességet, csökkentve a bürokratikus terheket. 

A beruházások nagysága 2023-ban elérheti a 20 ezermilliárd forintot, az FDI éves beáramlását a beruházások arányában 20 százalék felett kell tartani – mondta.

Tájékoztatása szerint 2020-ban Franciaország volt a magyarországi FDI-állomány ötödik legnagyobb forrása. Az állam nem marad tétlen, 2023. februártól megindítják a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogramot 700 milliárd forintos keretösszeggel. Február 1-jétől lesz elérhető az Exim új programjának három kedvezményes hitelkonstrukciója az energiaválságban érintett hazai vállalatoknak. Ez védheti meg a teljes foglalkoztatottságot, így kerülhetjük el a recessziót – összegezte Nagy Márton.

Összefoglaló: a nap, amikor a kormány pénzesőt csinált

A hétfő egyik legfontosabb híre volt, hogy a kormány 700 milliárdos keretösszegű kedvezményes hitelprogramot jelentett be. Összefoglaltuk, mit lehet erről tudni eddig.