Tovább folytatja a tavaly megkezdett vizsgálatát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), amelynek célja, hogy információt szerezzenek a brutális mértékű élelmiszer-infláció hátteréről. A konzultációsorozat újabb állomásaként az Agrárközgazdasági Intézet szakembereivel egyeztettek. 

20220201 Budapest ÁrstopA kormány február 1-jétől több alapvető élelmiszer árát befagyasztja a tavaly október 15-ei szinten. Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Az élelmiszerárstop 7 terméket érint, ezek: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirke far-hát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej.
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

„A nemzeti versenyhatóság kiemelten kezeli az élelmiszer-infláció ügyét, mivel a társadalom egészét érinti. A versenyhivatal ezért külön elemzői csoportot hozott létre az áremelkedés – a versenyjogot érintő – okainak feltárásához, illetve a piaci problémák vagy torzulások kezeléséhez a hatóság rendelkezésére álló jogi eszközökkel” – közölte a amely megkezdte az élelmiszer-inflációs környezet nemzetközi monitorozását, illetve az uniós országok versenyhatósági gyakorlatának feldolgozását.

A GVH emellett vizsgálatot indított az élelmiszer-kiskereskedelmi piaci szektorban, hogy megállapítsa: közrejátszhat-e versenyjogsértés vagy versenytorzulás az élelmiszerárak kiugró emelkedésében. Ennek feltárása érdekében a tej és tejtermékek piacán indította el az első gyorsított ágazati vizsgálatot az értéklánc minden szereplőjére kiterjedően.

A Gazdasági Versenyhivatal – a megkezdett hatósági eljárások mellett – a konzultációsorozatának keretében tovább folytatja a hazai piaci viszonyok feltérképezését is, ismételten felhívva az áremelkedésekkel érintett piaci szereplők, illetve az őket képviselő szövetségek figyelmét az egyeztetés lehetőségére.