Magyar gazdaság

A brutális élelmiszer-drágulás miatt indít átfogó vizsgálatot a GVH

Újabb átfogó hatósági eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság szakemberei ezúttal az élelmiszeripart veszik górcső alá.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hatósági eljárás keretében vizsgálja meg több élelmiszeripari termék (különös tekintettel a hatósági ársapkás árucikkek helyettesítői, például egyes tejtermékek) esetén a hazai kereskedelemben tapasztalható üzleti gyakorlatokat, miután az elmúlt időszakban jelentős áremelkedés volt tapasztalható több fontos élelmiszerszegmensben, és ez egyre nagyobb terhet jelent a fogyasztók számára.

At,The,Supermarket:,Handsome,Man,Uses,Smartphone,And,Looks,At
élelmiszer-infláció GVH
A brutális élelmiszer-infláció miatt indít átfogó vizsgálatot a
Fotó: Shutterstock (illusztráció)

Az átfogó vizsgálatok célja feltérképezni, hogy torzulhatott vagy korlátozódhatott-e a verseny ezen termékkörök kiskereskedelmi piacain vagy az értéklánc más szintjén, illetve felmerülhetett-e bármilyen jogsértés, amely versenyfelügyeleti eljárást alapozna meg a szektor valamely szereplőivel szemben.

A vizsgálatok során a GVH többek között a piaci szereplőktől összegyűjtött információk elemzésével tárja fel a drágulás okait, hogy megtehesse a szükséges lépéseket az esetleges versenyproblémák kiküszöbölésére. A vizsgálat többek között kiterjed a legnagyobb hazai élelmiszer-kereskedelmi láncok árazási és értékesítési gyakorlatára. Ezen túl egyedi panaszok és piaci jelzések kivizsgálása is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatal részéről.

A nemzeti versenyhatóság kiemelten kezeli az élelmiszer-infláció ügyét, hiszen az a társadalom egészét érinti.

A GVH tavaly november végén konzultációsorozatba kezdett, hogy tájékozódhasson az inflációval leginkább érintett piacok folyamatairól, illetve felhívja a gazdasági szereplők figyelmét a versenyjog betartásának fontosságára. A kiemelt fontosságú területtel külön elemzői csoport foglalkozik a hatóságnál.

Ezenkívül a versenyhivatal elkezdte az élelmiszer-inflációs környezet nemzetközi monitorozását, valamint az európai uniós tagországok versenyhatósági gyakorlatának feldolgozását.

Fokozza az ellenőrzést a digitális szolgáltatók felett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal tavasszal tovább növeli az eljárások számát a digitális szolgáltatók körében a fogyasztók védelme érdekében; a Vodafone Magyarország megvásárlásánál a kormány jogszerűen járt el – ezekről beszélt Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a Médiapiac.com-on kedden megjelent írásban.

 

 

infláció élelmiszer Gazdasági Versenyhivatal (GVH) GVH
Kapcsolódó cikkek