Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a tej és tejtermék piacán a Gazdasági Versenyhivatal, a szervezet gyanúja szerint a verseny korlátozása vagy torzulása is hozzájárulhatott az árak emelkedéséhez – közölte a a Facebook-oldalán pénteken. A közlemény szerint nagymértékben emelkedett a tej- és tejtermékek fogyasztói ára a közelmúltban, és ez a folyamat a mai napig is tart, miközben olyan jelzések érkeztek a versenyhivatalhoz, hogy a hazai termelő- és feldolgozó cégek beszállítói pozíciói gyengültek. 

Megállapították: több tényező is közvetlen hatással volt a tejipari ágazat szereplőire és a fogyasztókra az elmúlt években, mint a világjárvány, az orosz–ukrán háború gazdasági hatásai, a termelési költségek növekedése, valamint a jogszabályi változások is. A GHV szerint azonban indokolt vizsgálni, hogy az értéklánc különböző szintjein ezek a tényezők milyen mértékben fejtették ki hatásukat, és mennyiben járulhattak hozzá a piaci szereplők közötti viszony átrendeződéséhez vagy a termékkategóriákon belüli koncentráció átalakulásához, mint a saját márkás termékek arányának növekedése. 

A GVH a napokban jelentette be, hogy vizsgálják az élelmiszer-kiskereskedelmi piac szereplőit, az árazási gyakorlatukat, külön figyelmet fordítva a hatósági ársapkás termékek helyettesítőire, így a tejtermékekre. A KSH legfrissebb adatai szerint decemberben a tej fogyasztói ára 52 százalékkal, a tejterméké 79,2 százalékkal emelkedett az előző év decemberéhez képest. Az év utolsó hónapjában az élelmiszerárak éves viszonylatban 44,8 százalékkal nőttek.