Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten. A kormányfő a Karmelita kolostorban találkozott Ilham Aliyev azeri elnökkel.

Budapest, 2023. január 30.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Ilham Alijev azerbajdzsáni elnököt a Karmelita kolostorban 2023. január 30-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor kiemelte: 

Azért emeltük az együttműködés szintjét, mert mindkét ország jól látja, hogy nemcsak Európa, hanem az Európával kapcsolatban lévő térségei is a világnak a veszélyek korába léptek.

A mostani találkozót az különbözteti meg a korábbiaktól, hogy a nemzetközi viszonyrendszer, amely körülvesz bennünket, sokkal veszélyesebb, mint bármikor korábban – mondta a magyar kormányfő.

Közölte: 

az energiadiverzifikáció igénye felértékeli Azerbajdzsánt, és üdvözölik, hogy Azerbajdzsán elkötelezte magát az európai energiabiztonság javítása mellett.

Ilham Aliyev arról beszélt, hogy jelenleg mindenhol az energiabiztonság a legfontosabb. Országának bőven van energiája, hogy az európai igényeket az elkövetkező száz évben megbízható szállítóként kielégítsék – jelentette ki az azeri elnök.

Azerbajdzsán nemcsak Magyarország, hanem egész Európa energiaellátásában kulcsszerephez juthat. Január elején az ország vezetése bejelentette, hogy 2023-ban 12 milliárd köbméter gázt exportálnak Európába. A korábbi években Európa nagyjából 8,1 milliárd köbméter gázt vásárolt Azerbajdzsánból.

Szijjártó: fontos szerepet tölthet be az azeri földgáz Magyarország energiaellátásában

A gázdiverzifikáció megvalósulásához további infrastrukturális fejlesztések szükségesek.

Ilham Alijevet, Azerbajdzsán elnökével Novák Katalin köztársasági elnök is találkozott a Sándor-palotában. Novák Katalin a tárgyaláson kifejtette: az orosz–ukrán háború okozta gazdasági és energetikai válság során felértékelődnek az olyan stratégiai partnerek, mint Azerbajdzsán, amellyel kiválóak a kétoldalú kapcsolataink.

Ilham Alijev elnök méltatta a magyar–azeri kapcsolatokat, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben szorosabbá válhatnak a két ország közötti energetikai együttműködések.

Az azeri államfő hivatalos látogatásra invitálta Novák Katalin köztársasági elnököt.