Magyar gazdaság

Szijjártó: fontos szerepet tölthet be az azeri földgáz Magyarország energiaellátásában

A gázdiverzifikáció megvalósulásához további infrastrukturális fejlesztések szükségesek.

A megnövelt azerbajdzsáni földgázkitermelésnek fontos szerepe lehet Magyarország és Közép-Európa energiabiztonságában, ennek azonban előfeltétele a térségbeli infrastruktúra fejlesztése, amihez szükséges az európai uniós támogatás – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

Budapest, 2023. január 24.Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Mikayil Jabbarov azerbajdzsáni gazdasági minisztert 2023. január 24-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Mikayil Jabbarov azerbajdzsáni gazdasági minisztert 2023. január 24-én.
Fotó: Mónus Márton / MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az azeri gazdasági miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán jelentősége a súlyos miatt megnőtt Európa szempontjából, a diverzifikáció ugyanis rövid és közepes távon leginkább a dél-kaukázusi országban kitermelt földgáz mennyiségének fokozásával lehetséges.

Ha Európa nem tud újabb energiaforrásokat szerezni, ha nem tud újabb energiaszállítási útvonalakat építeni, akkor az energiaellátás nem lesz biztonságban

– figyelmeztetett.

Aláhúzta, hazánknak érdeke, hogy minél előbb be tudja vonni az azerbajdzsáni forrásokat az ellátásba, de ehhez Délkelet- és Közép-Európában is komoly infrastrukturális fejlesztésekre van szükség. Szijjártó Péter kijelentette, hogy

újabb interkonnektorokat kell építeni, és növelni kell a szállítási kapacitásokat, ehhez pedig szükség van európai uniós támogatásokra, forrásokra is.

Ezért tájékoztatása szerint Magyarország Bulgáriával, Romániával és Szlovákiával közösen az Európai Bizottsághoz fordult annak érdekében, hogy Brüsszel a kérdést prioritásként kezelve adjon támogatást a térség energiabiztonságának garantálásához szükséges fejlesztésekhez.

Ebben a helyzetben világossá fog válni, hogy az csak beszélt-e eddig a diverzifikáció és Közép-Európa ellátásbiztonságának fontosságáról, vagy lépni is hajlandó ebben az irányban

– közölte.

Üdvözölte, hogy Azerbajdzsán 2027-re meg kívánja duplázni az Európába irányuló vezetékkapacitást, s fontos feladatnak nevezte az ehhez szükséges szerződéses és fizikai környezet előállítását, hogy a gázt a déli földgázfolyosóból el lehessen hozni a kontinens középső részébe.

A miniszter rámutatott, hogy a politikai elköteleződés mindkét irányból megtörtént, és a kormány azt reméli, hogy az azeri földgáz a lehető legrövidebb időn belül hozzájárulhat a hazai ellátásbiztonsághoz, e célból a vállalatközi tárgyalások már megkezdődtek. Úgy vélekedett, hogy ehhez jók az alapok, minthogy Magyarország és Azerbajdzsán között már most is stratégiai partnerség van, ráadásul ezt az együttműködést Ilham Aliyev azeri elnök e havi látogatásán kiemelt stratégiai partnerségi szintre fogják emelni.

 

azeri földgáz energiabiztonság Szijjártó Péter gázellátás
Kapcsolódó cikkek