Együttérzésünket fejezzük ki a meggyilkolt rendőr családtagjai felé, ebből is látszik, hogy meg kell becsülni a rendőreinket – kezdte az interjút Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, miután az éjszaka folyamán egy rendőrt megkéseltek Újbudán. A kormányfő szerint ez nem minden napos eset, rendőrgyilkosság mód felett ritka idehaza, szerinte ez azt mutatja, hogy a rendőrök jól végzik a munkájukat. 

Ez arra emlékeztet minket, hogy az életünk biztonságos

– tette hozzá.

Budapest, 2022. november 18.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. november 18-án.
Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A tavalyi volt az az év, ami jól jelzi, hogy valami megváltozott az életünkben, beléptünk a veszélyek korában, mondta a miniszterelnök, miután a járvány után jött a háború, a szankciók, majd az Eközben a határainkon a nyomás akkora, mint 2015-ben volt, ez mind összeadódik a kormányfő szerint, aki megismételte, ezzel beléphettünk a veszélyek korába.

Orbán Viktor szerint a mostani helyzetben a legfontosabb, hogy aktívan kell reagálni a válságra, Magyarország nem hagyja magát, hangsúlyozta. Lehet, hogy tömbök lesznek és elhúzódik a háború, de nem megdermedni akarunk, hanem védelmi állásokat húzunk fel, válaszolunk a kihívásokra, mondta. Kiemelve, hogy rezsivédelmi alapot állított fel a kormány, ami szerinte egy veszélyre adott tevékeny válasz. Ezt várja 2023-tól is, hogy ezzel a hozzáállással kell kezelni a problémákat.

Magyarország nem egyszerűen áthárította a megnövekedett energiaárakat az emberekre, ezzel minden egyes család havonta kapott 181 ezer forintot. 

Nem engedtük, hogy családok milliói menjenek tönkre

– hangsúlyozta. Hozzátette, ha a szankciókat megszüntetnék, az infláció azonnal megfeleződne, ehhez szerinte politikai döntésre lenne szükség, amit nem lát a miniszterelnök. „Én a kártételt tudom fékezni, nem tudom megfordítani a nagy államok véleményét.” Szerinte szerencsétlenkedés lesz a jellemző a következő időben is az unió részéről. „Ezek a szankciók el vannak szúrva, nincsenek kiszámolva”, amivel szerinte a németek precizitásáról alkotott kép is sérül.

A miniszterelnök szerint valakitől el kell venni a családok védelméhez, ehhez az energiacégek, bankok profitját el kell venni. Ehhez erőre van szükség, ami Nyugat-Európában nem áll fenn, ebből pedig az következik, hogy az európai emberek kárvallottjai ennek a háborúnak.

Az biztos, hogy Amerika nyer ezen a háborún, az egyedüli, de legnagyobb vesztese ennek a konfliktusnak Európa.

– fogalmazott.

A magyar diákok semmilyen kárt nem fognak elszenvedni – mondta az Erasmus-botrányról. Hozzátette, hogy erről meg fognak állapodni Brüsszellel, ha nem, akkor állja a kormány. „Magyarország nemzeti érdeke, hogy okos diákjai legyenek, erről az erőforrásról nem fogunk lemondani, ezért lesznek ösztöndíjak.”

Ezek micsoda emberek?

– tette fel a kérdést a brüsszeli döntéshozókról. A kormányfő szerint szamárság, amit felhoznak kritikaként, Nyugat-Európában politikusok ülnek a kuratóriumokban. Szerinte Brüsszelben kormányváltást akart, be akarták engedni a migránsokat, amire rá akartak minket kényszeríteni, továbbá minél több jogkört el akarnak tőlünk venni. „Ez a vita lényege”, ezért ők kormányváltást akartak, ezért vásárolták meg a magyar baloldalt a miniszterelnök szerint. 

Magyarországnak soha nem volt annyi pénzügyi tartaléka, mint amit az elmúlt három hónapban összehozott a kormányfő szerint, ami azt bizonyítja, hogy nem lehet minket sarokba szorítani. Szerinte a brüsszeli frusztráció csapódik le az Erasmus-ügyben, nem tudtak mit kezdeni a kormánnyal.

Ha munka van, minden van, a politikának az az elsődleges feladata, hogy olyan gazdasági rendszert találjon ki, amiben mindenki dolgozzon, aki akar, mondta. Kiemelte, hogy a tényleges gazdasági adatok alapján a nehézségek ellenére soha nem dolgoztak annyian, mint 2022-ben, miközben az országba érkező működő tőke szintén rekordot döntött.

A magyar gazdaság köszöni szépen, jól van

– fogalmazott.  Szerinte a magyar tőketulajdonosok elég felkészültek arra, hogy reagáljanak a kihívásokra. A kormány is hozzáteszi a magáért, ezért indítottak programokat. Az idei év legfontosabb feladata lesz, hogy megvédjék a munkahelyeket – mondta.

A bérekről viszont nem a kormány dönt a miniszterelnök szerint, erről a munkaadók és a munkavállalók, a gazdasági élet szereplői döntenek, Orbán Viktor szerint 2022-ben és 2023-ban Magyarországon a két évet együttvéve a reálbérek nőni fognak. 

Azzal nem lehet vádolni a kormányt, hogy lusta lenne, ez egy cselekvő kabinet. Szerinte a kormánynak ambiciózus célokat kell kitűznie, ez így van 2023-ban is. Aki ezt követően  szül gyereket, és 30 évnél fiatalabb, az adómentességet kap, bővítik a családtámogatásokat. A másik ilyen ambiciózus cél, hogy az inflációt az év végére egy számjegyűre kell csökkenteni, erre jó esély van szerinte. A másik ilyen cél, hogy 2023-ban nem kerülhetünk recesszióba.