Negyvennégymilliárd forint kormányzati támogatást kapnak rezsiköltségeikhez a 10 ezer lakos feletti települések és fővárosi kerületek – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján a közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos kedden.

20220329 BudapestDr Láng Zsolt Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője    Fotó: Bach Máté (BPM)Magyar Nemzet Dr Láng Zsolt Fidesz-KDNP Fővárosi Frakciójának Vezetője   20220329 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet

Az MTI tudósítása szerint Láng Zsolt elmondta: a támogatást az alapvető közszolgáltatások fenntartására adja a kormány az ukrajnai háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult gazdasági helyzetben. A kormány már korábban döntött arról, hogy a 10 ezer lakosúnál kisebb településeknek 32 milliárd forint támogatást nyújt megemelkedett energiaköltségeikhez. 

Abban bízik, hogy ez a segítség elég lesz a téli–tavaszi hónapokra az önkormányzatoknak.

A kormánybiztos a támogatásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy pártállástól, politikai hovatartozástól függetlenül minden magyar településnek igyekeznek segíteni. A több mint 10 ezer lakosú települések vezetőivel egyenként egyeztettek, csak azokkal nem, amelyek vezetői nem mentek el a megbeszélésre. 

Pedig ezeken a találkozókon megvizsgálták a többi között a települések anyagi helyzetét, energiabeszerzési szerződéseit és azok lejártát. Balla György miniszteri biztos 137 vidéki, Láng Zsolt 17 budapesti kerület vezetőjével tárgyalt a támogatásról. Ezek odaítélésének nem volt feltétele az önkormányzati takarékossági program, de ennek, úgy látja, maguktól eleget tettek a helyhatóságok.

Azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció bejelentette: fővárosi polgármesterei pert indítanak arra hivatkozva, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását” – Láng azt mondta, ez komolytalan lépés.

Látszik az odaítélt támogatásokból, hogy pártállástól függetlenül minden önkormányzat kapott segítséget. Csak azok nem, amelyek vezetői nem mentek el az erről szóló egyeztetésre, nem kértek segítséget. Ezek a kerületek vagy olyan jól állnak, hogy nem kell nekik a támogatás, vagy nem akarnak segítséget nyújtani az ott élőknek

– jelentette ki. Szomorúnak nevezte, hogy ezeknek a kerületi vezetőknek fontosabb volt a pártközpont utasítása, mint a kerületi lakók.