A Miniszterelnökség segítséget ajánl fel több önkormányzatnak is a megugrott energiaköltség fedezéséhez – tudta meg az MTI.

Woman,Putting,Money,In,Piggy,Bank,On,Radiator.,Concept,Of
Most már tízezer fő feletti önkormányzatokat is támogat a Miniszterelnökség.
Fotó: Shutterstock

138 városi és 17 kerületi önkormányzat részére csaknem 44 milliárd forint támogatás megítéléséről döntött a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A támogatást a tízezer lakos feletti városok és fővárosi kerületek vehetik igénybe. A lista megtalálható a kormányportálon.

A minisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy a háború és a brüsszeli szankciók következményeként az energiaárak sokszorosukra emelkedtek, és a kormány célja, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése ebben a helyzetben is fennmaradhasson. Ennek érdekében döntött úgy, hogy a korábbi, tízezer lakos alatti településeknek adott kormányzati támogatás után most a tízezer lakos feletti városokat és a fővárosi kerületeket is megsegíti.

A települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere erősen eltérő.

A támogatásért cserébe mindenkitől takarékosságot kérnek, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről.

Balla György miniszteri biztos és Láng Zsolt kormánybiztos tárgyalt a városi, illetve fővárosi helyhatóságokkal a megnövekedett rezsiköltségeikhez nyújtandó állami hozzájárulásról; a biztosok mindenkivel tárgyaltak, aki elfogadta meghívásukat az egyeztetésre – közölték az MTI-vel.