Felháborító, hogy a német kormány zöldpárti miniszterei ideológiai vagy politikai okokból blokkolják a paksi bővítést, erre ráadásul semmifajta európai jogalap nincs, nem tiltott a nukleáris együttműködés Oroszországgal – jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Cyprus Hungary Politics Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Peter Szijjarto during a press conference together with his Cyprus' counterpart Ioannis Kasoulides at the Ministry of Foreign Affairs in Nicosia. Cyprus, Monday, October 24th, 2022.  Szijjarto is in Cyprus on a one-day official visit. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: NurPhoto / Getty Images

A tárcavezető sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az Európai Bizottság nem akadályozza a paksi atomerőmű bővítését, de a zöldpárti német gazdasági és külügyminiszter igen. Emlékeztetett rá, hogy az orosz Roszatom egy német–francia konzorciummal szerződött a vezérlőrendszer kiépítésére, és miközben a párizsi exporthatóság már megadta a vonatkozó engedélyt, a berlini kormány ezt egyelőre blokkolja.

A nemzeti energiamix összeállítása nemzeti hatáskör, az energiabiztonságunk kérdése pedig nemzeti ügy

– figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a nukleáris együttműködés nem áll szankciók hatálya alatt.

Súlyos energiaválságot okoztak a politikai alapú döntések

Európa már hosszú évek óta a zöldideológia foglya, politikai alapon dönt energetikai kérdésekről, ezek pedig súlyos energiaválságot okoztak. Irdatlan mennyiségű megújuló kapacitást építettek ki az elmúlt évtizedben, miközben az időjárástól függetlenül áramot adni képes erőművek alig épültek, pedig folyamatosan nőtt a villamosenergia-igény – egyebek között erről beszélt lapunknak Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő.

És az elfogadhatatlan, hogy egy európai kormány mindenfajta európai jogszabály híján, ki tudja, milyen politikai vagy ideológiai okokból blokkolja egy másik ország saját energiaellátásának biztonsága érdekében szükséges fejlesztéseit

– szögezte le.

Szijjártó Péter az energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel folytatott előző napi egyeztetésével kapcsolatban elmondta, hogy Alekszandr Novak megerősítette: a moszkvai kormány számára kiemelt stratégiai jelentősége van a paksi beruházás sikeres végrehajtásának. Illetve aláhúzta, hogy 

a felek látnak bizonyos pontokat, ahol gyorsítani lehetne a projektet az eljárások egyszerűsítésével, erre azonban szigorúan az európai szabályok keretein belül fog sor kerülni.

A miniszter aláhúzta, hogy a nukleáris energia a magyar villamosenergia-fogyasztás mintegy harmadát adja, a paksi erőmű bővítéséről pedig kilenc éve kötötték meg a szerződéseket.

A jelenlegi nehéz helyzetben azok az országok lehetnek biztonságban, amelyek maguk tudják előállítani a felhasznált energia jelentős részét, márpedig ez Magyarország esetén kizárólag a nukleáris energiával lehetséges – mutatott rá.

Mélyen ellentétesnek nevezte a nemzeti érdekekkel a magyar–orosz nukleáris együttműködés esetleges ellehetetlenítését, és kiemelte, hogy a kormány nem fog megszavazni semmilyen intézkedést ezen a téren.

A magyar emberek már bőven megfizették a szomszédban zajló háború árát (…) Nem engedhetjük meg, hogy a mi energiaellátásunk biztonságát bárki kockáztassa

– jelentette ki.