Egy éve lépett életbe a 25 év alattiak szja-mentessége, idén pedig már azoknak a 30 év alatti nőknek sem kell jövedelemadót fizetniük, akik gyermeket vállalnak – hívta fel a figyelmet Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára december 28-án jelentette be, hogy januártól új elemmel bővül a családi adórendszer, amely több tízezer, jövedelemmel rendelkező édesanyát érinthet. Ennek tervéről egyébként Orbán Viktor miniszterelnök már szeptember végén is említést tett az Országgyűlésben.

Young woman mom with baby girl on hands near window at home Young woman mom with baby girl on hands near window at home
Fotó: Vera Livchak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva azt írja, adókedvezményt érvényesíthet az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke, illetve a magzat után családi kedvezményre jogosult. Az érintettek nemcsak az új szja-mentességre, hanem természetesen minden más családtámogatásra jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra is.

Mekkora kedvezményt jelent az

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerinti, teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év júliusra vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. 2023-ban a kedvezmény összege ennek alapján legfeljebb jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent,

teljes évre fennálló jogosultság esetén pedig 5 999 424 forint, ami összesen 899 914 forint adómegtakarítást eredményez.

Kiknek jár az

A Kulturális és Innovációs Minisztérium leszögezte, a 2022-ben várandós és idén január 1-je után szülő nők kedvezményét nem befolyásolja, hogy adóelőlegben vagy a személyi jövedelemadó bevallásában veszik igénybe. A rendelet értelmében tehát azok a fiatal anyák, akik január 1. előtt szültek, nem kapnak kedvezményt, ám ha újabb gyermeket vállalnak 30 éves korukig, akkor természetesen igen, és továbbra is él a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák szja-mentessége életük végéig.

További változás, hogy a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülők esetében januártól havi további 10 ezer forinttal nő a családi adókedvezmény összege az eddigi egyéb kedvezmények (magasabb összegű étkezési hozzájárulás, utazási kedvezmény) mellett.

Mi a helyzet a fiatal anyák diákhitelével?

Hornung Ágnes korábban azt is bejelentette, hogy január 1-jétől a kormány elengedi a teljes diákhitel-tartozást azoknak a nőknek,

akik a tanulmányaik alatt vagy azok befejezését követően két éven belül gyermeket szülnek vagy fogadnak örökbe.

„Ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő nőnek a felsőoktatási tanulmányai alatt vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, a fennálló hallgatói hiteltartozása száz százalékának megfelelő összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban részesül, ha a gyermektámogatás iránti kérelmét – a Diákhitelcszervezet által e célra rendszeresített nyomtatványon – a gyermek születését vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtja a Diákhitel szervezethez” – áll a rendeletben.