Egyre több sikeres és fejlett cég van a magyar kis- és közepes vállalati szektorban, és már nem csupán exportra termelő, hanem a nemzetközi gazdaságban aktívan megjelenő „magyar multik” is működnek idehaza – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében megrendezett kihelyezett elnökségi ülésen. A szervezet ezeken az ország több pontján rendezett eseményeken is igyekszik rámutatni, hogy Magyarországon is lehet fejlődni, gyarapodni és nagyra nőni.

Forrás: VOSZ

 A kihelyezett ülések célja az, hogy a VOSZ bemutassa egy-egy térség vállalkozásait és hangsúlyozza, nem csupán a helyi közösségek boldogulását, hanem az ország gazdaságának gerincét is jelentik a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) ugyanúgy, mint a nagy cégek. 

A kihelyezett elnökségi ülések sorában az első a borsodi térségre esett, ezen belül is az első állomása Miskolctapolca volt.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére jellemző, hogy itt az ipar domináns terület, elsősorban a vegyipar, a gépipar, a fémmegmunkálás, a járműgyártás és az élelmiszeripar területén tevékenykednek a térség vállalkozásai, köztük több autógyártó beszállítója 

 

– mondta Ádám Imre. a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke, a szövetség elnökhelyettese. Az eseményen szóba kerültek a vállalkozások nehézségei is, így elsősorban az energiaárak kérdése és a dráguló finanszírozás okozta nehézségek is. A váremgyei elnök szerencsésnek mondta, hogy a tőzsdei energiaárak egy ideje csökkennek, és a KAVOSZ-szal együttműködésben biztosított finanszírozás is elérhető a vállalkozásoknak 5 százalékos kamattal.

A Hell mint példaértékű cég a régióból

Az eseményen, mint a régió példaértékű vállalkozása vett részt az energiaitalokat, üdítőt és jegeskávékat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. A teljes egészében magyar tulajdonú cég jelentős növekedést élt meg az elmúlt években, komoly fejlesztéseket, beruházásokat eszközölt. Szikszón működtetik Európa egyik leggyorsabb, legfejlettebb és a higiéniai előírásokat messzemenőkig megfelelő integrált gyárát, amelyben a termelési vertikum minden eleme megtalálható: az üdítőital-dobozgyár, a professzionális italkonyha, a labor és a töltőüzem is. 

Fotó: VOSZ

Valóban örömteli volt látni azt a szervezettséget, profizmust és tisztaságot, amit a Hell a teljes gyártási folyamatban érvényesít – mondta el a megtartott üzemlátogatás kapcsán Perlusz László. A VOSZ főtitkára kifejtette: a cég igazi pozitív példa, mintául szolgálhat minden magyar vállalkozás számára. A jó üzletpolitikának, a fejlesztéseknek és a sikeres marketingnek köszönhetően a Hell kiváló eredményeket ért el az exportpiacokon is, és mára igazi „magyar multinak” tekinthető. „A Hell példája bizonyítja, hogy Magyarországon is lehet világszínvonalú terméket előállítani, amely aztán a külpiacokon is megállja a helyét. A cég termelési kultúrája és a fejlett technológia használata párját ritkítja” – tette hozzá.

Vannak még potenciális klubtagok

A főtitkár szerint a vállalkozások számára az igazán nagy lehetőségeket a nemzetközi piacok jelentik. Ebben egy komoly lépcső az exportra lépés minden társaság életében, de még ennél is tovább lehet, és tovább is kell menni. A több országban való sikeres jelenlét egy teljesen új szintre emeli a vállalkozást, bekapcsolva ezeket a nemzetközi értékláncokba. „Magyarországon ma már számos, olyan szinten fejlett vállalkozás van, amelynek már megvan a belépőjegye ebbe a multiklubba. Itt az ideje beváltani ezeket a jegyeket, ehhez persze kell az állam és a társadalom támogatása és megfelelő finanszírozási háttér is, pont ezekért dolgozunk mi is a VOSZ-ban” – fogalmazott Perlusz László. Mint elmondta, ebben a folyamatban a Hell Energy Kft. története nem csupán inspirációt, hanem konkrét példát is jelent mindazoknak a magyar vállalkozásoknak, amelyekben megvan a potenciál arra, hogy valóban sikeresen jelenjenek meg a nemzetközi gazdaság vérkeringésében.