Jelenleg a legforróbb téma az amerikai inflációcsökkentési törvény (IRA), amely komoly kihívás elé állítja az európai versenyképességet – mondta Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára a Mathias Corvinus Collegium (MCC) A válság hatása a vállalkozásokra címmel tartott konferenciáján. Rámutatott: a trumpi út folytatódik, azzal a különbséggel, hogy nem adócsökkentésekkel, hanem kínálati támogatásokkal operálnak.

Budapest, 2022. október 12.Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár beszédet mond A szabályozott piacok jövője a geopolitikai káoszban címmel tartott konferencián Budapesten 2022. október 12-én. Az úgynevezett szabályozott piacokról, a szabályozott iparágak területén végzett tevékenységekről szervezett első alkalommal nemzetközi konferenciát a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) a fővárosban. MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos

Példaként emelte ki a Teslát, amelynek támogatást ad az amerikai állam, ami alapvetően protekcionista intézkedés.

A Make America Great Againt felváltotta a Made in USA

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az IRA egy új korszakváltást jelent, ugyanis ezzel lezárult a neoliberális washingtoni konszenzus, helyette egy „új KGST”-szemlélet kezd kialakulni. 

Lóga Máté szerint szembetűnő, hogy Észak-Amerika előnyt tud kovácsolni a mostani helyzetből. Amellett, hogy egy kereskedelmi háború kirobbanását láthatjuk, a támogatási verseny révén az EU egyik legnagyobb vívmánya, a közös piac (single market) veszélybe kerül. 

Rámutaott, hogy összes állami támogatás 80 százalékát az unióban Németország és Franciaország adja, ez pedig óriási versenyelőnyt jelent a számukra.

A versenyjogi szabályozás szerinte jelentősen sérül, ha van egy ország, amely nem vezette be az eurót, az biztosan rosszabb feltételekkel tud hitelt biztosítani, mint az euróövezethez tartozó tagországok.

Magyarországnak gazdaságpolitikai hidat kell képeznie a jövőben az államtitkár szerint, ugyanakkor jelezte, vannak hátrányaink is, gyorsítani kell az energetikai diverzifikácót. Emiatt az RRF forrásait is erre területre kívánja fordítani a magyar kormány. 

Hangsúlyozta, hogy Magyarország beruházás- és exportorientált gazdaság, ezért a beruházási rátát a jövőben is 30 százalék közeli, az FDI beáramlását pedig a beruházásokhoz viszonyítva 20 százalék feletti szinten kell tartani. A kormány idén 3000 milliárd forint értékben helyez ki különböző finanszírozási eszközöket a vállalkozásoknak. Az államtitkár szerint a tavalyi energiaszámla 4000 milliárd forintos lyukat ütött, ezt pótolni kellett valahogy. Ezt szolgálta az FDI-beáramlás, illetve a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram.