A kormány folytatja az egészségügyi dolgozók béremelését: február elején érkezik az orvosok emelt fizetése és a háziorvosi szolgáltatók is a béremelés összegével növelt finanszírozást kapják – jelentette be Takács Péter egészségügyi államtitkár pénteken.

20211214 Hajdúszoboszlófotó: Tóth Imre TI Hajdú-Bihari NaplóA kora reggeli órákban járókelők találtak eszméletlen állapotban egy embert a Zrinyi Miklós utcán. A férfit már nem tudták megmenteni. 20211214 Hajdúszoboszlófotó: Tóth Imre TI Hajdú-Bihari NaplóA kora reggeli órákban járókelők találtak eszméletlen állapotban egy embert a Zrinyi Miklós utcán. A férfit már nem tudták megmenteni.
egészségügy béremelés
Folytatódik az egészségügyi dolgozók béremelése.
Fotó: Tóth Imre / Hajdú-bihari Napló

A háború és a szankciók okozta nehézségek ellenére a kormány folytatja az egészségügyi dolgozók béremelését, elismerve és megbecsülve a munkájukat

– mondta az államtitkár a kormány hivatalos Facebook-oldalára felkerült videónyilatkozatában.

Takács Péter emlékeztetett, hogy 2010 óta több ütemben emelte a kabinet az orvosok fizetését, így a szakorvosok már a többszörösét kapják alapbérként annak, mint a 2010-es kormányváltás előtt.

A mostani 11 százalékos emeléssel egy kezdő orvos bére 687 ezer forintra, egy középkorú, huszonéves gyakorlattal büszkélkedő orvosé 1,650 millióra emelkedett, míg egy idősebb, 40 éve pályán lévő orvos alapfizetésként 2,380 milliót kap.

Az ápolók béremelését is folytatja a kormány: az ő fizetésüket 2010 óta már több mint háromszorosára emelték – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzáfűzte, a kormány arról is döntött, hogy az  idén júliusban, majd jövő márciusban újabb ápolói béremelés következik, amivel a rendszerváltás óta a legnagyobb léptékű fizetésnövelést hajtják végre alig több mint egy év alatt.

Takács Péter köszönetet mondott minden egészségügyi dolgozó munkájáért. Megerősítette, hogy a kormány azon van, hogy a bérüket és a munkakörülményeiket a mostani nehéz gazdasági helyzet ellenére folyamatosan javítsa.

Nem született meg január végére a megegyezés az állami vállalatok béremeléséről

Továbbra sem tudni, hogy mennyivel emelkedik januártól a közszolgáltató vállalatoknál dolgozó mintegy 200 ezer munkavállaló keresete. A postások, vízügyesek, MÁV–Volán-dolgozók elégedetlenek: attól tartanak, hogy a drágulás teljesen megeszi az idei béremelésüket. A szakszervezeti vezető szerint sztrájk híján egy munkavállalói tiltakozás is benne van a levegőben, ha nem sikerül megőrizni a fizetésüket reálértéken.