A magyarországi cégvezetők többsége a világ- és a magyar gazdaság növekedésének egyértelmű lassulására számít 2023-ban, azonban a hazai gazdaság helyzetét törékenyebbnek érzik a globálisnál, 85 százalékuk a GDP-növekedés lassulásával számol itthon – derül ki a PwC magyarországi vezérigazgatók körében végzett felméréséből. A gazdasági növekedésre leselkedő legnagyobb veszélynek az energiaválságot tartják, melyet az és a makrogazdasági volatilitás követ. A félelmekkel összhangban 15 százalékos inflációs rátát és 421 forintos euróárfolyamot jósolnak az idei évre. A pesszimista kilátások ellenére az első számú vezetők nem terveznek létszámleépítést és a javadalmazások mérséklését sem, ehelyett a működési költségek csökkentését és az árak emelését látják lehetséges megoldásnak a kihívások kezelésére.

Mercedes-Benz AG Presents New Factory And S-Class Luxury Car SINDELFINGEN, GERMANY - SEPTEMBER 02: A worker wearing a face mask assembles the new S-Class Mercedes-Benz passenger car at the new "Factory 56" assembly line at the Mercedes-Benz manufacturing plant on September 2, 2020 in Sindelfingen, Germany. The luxury car is the 11th generation S-Class and is scheduled to reach dealers in November. (Photo by Lennart Preiss/Getty Images)
Fotó: Lennart Preiss

A PwC Magyarország tizenkettedik alkalommal kérdezte meg személyes interjúk keretében a hazai vállalatvezetőket arról, hogyan látják az elkövetkező időszakot, a gazdasági környezetet, saját üzleti helyzetüket, illetve milyen kockázatoktól tartanak, és ezekre milyen stratégiai, szervezeti válaszokat adnának.

A felmérésben 267 magyarországi vezérigazgató vett részt 2022 októbere és decembere között.

A vezetők zöme a globális (76 százalék) és a magyar (85 százalék) gazdaság növekedésének lassulására számít 2023-ban – ez az előrejelzés az eddigi évek legpesszimistább jövőképe. A tavalyi és tavalyelőtti várakozásokhoz képest (32, illetve 24 százalék) tapasztalható visszaesés nem meglepő a rendkívül volatilis gazdasági és geopolitikai környezetben. A korábbi évektől eltérően azonban a hazai vezérigazgatók – az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország vezetői mellett – azok közé tartoznak, akik országuk helyzetét a világgazdaságénál még törékenyebbnek gondolják. 2023-ra átlagosan 0,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizálnak Magyarországon az előző évhez képest.

 

A hazai vezetők saját cégük anyagi helyzetével kapcsolatban kevésbé borúlátók: bár a vállalatuk eredményességébe vetett hit a tavalyi 75 százalékról a 2013-as szintre esett vissza, a többségük (60 százalék) még így is bizakodó cége bevételeinek növekedési kilátásait illetően a következő 12 hónapra, hároméves távlatban pedig 78 százalék ez az arány.

A recessziós félelmekre való válaszként a magyar vezetők nagy része a működési költségek csökkentését, valamint a termékek és szolgáltatások árának növelését tartja megoldásnak. A létszámleépítést és a javadalmazás mérséklését döntő többségük (78, illetve 97 százalék) nem tervezi, ami még a világszerte a vezérigazgatók körében mért aránynál is magasabb. Létszámcsökkentéssel mindössze a cégek egyötöde kalkulál:

9 százalékuk már meglépte és további 11 százalék készül rá.

Mindeközben a felmondási hullám jövőbeni alakulását leginkább változatlannak látják a vezetők, 20 százalékuk számít további növekedésre e téren.

A jövőre való felkészülés jegyében 2023-ban a vállalatok 82 százaléka fektet be a munkatársak fejlesztésébe, 79 százalékuk fordít forrásokat a folyamatok és rendszerek automatizálására, 66 százalék új technológiák bevezetésére, 56 százalék pedig alternatív energiaforrásokba is invesztál.

A hazai vezérigazgatók válaszai alapján az előző évi adatfelvételhez képest enyhült a vállalatok egészségügyi és kiberkockázatoknak való kitettsége, miközben helyükbe újak léptek: Magyarországon ma a cégvezetők 69 százaléka tart rövid távon az kockázataitól és 61 százalékuk az inflációtól. A legerősebb kockázatok listáján ezeket a makrogazdasági volatilitás, valamint a geopolitikai konfliktusok követik. Ötéves távlatban pedig a kiberkockázatok is felzárkóznak a fő fenyegetettségek közé.

Az ukrajnai háború a megkérdezettek 86 százaléka szerint 2024-ben érhet véget.