Ahogy arról több cikkben is beszámoltunk, éjféltől nyilvánosságra hozták az állami vezetőknek és az országgyűlési képviselőknek a 2022-es évre vonatkozó vagyonbevallásait. Írtunk a parlamenti pártok elnökeinek anyagi helyzetéről és az ismertebb ellenzéki politikusokról is. Ebben az anyagban a kormány néhány befolyásos tagjának bevallását ismertetjük.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek 8,5 millió forintról 13,45 millióra nőtt a bankszámláján lévő pénz. Ahogy korábban, most is két ingatlan van a nevén, mindkettő a főváros XI. kerületében található. Ezenkívül szinte semmi nincs a nevén, követelése és tartozása sincs. Jövedelme a miniszteri és országgyűlési képviselői megbízatásából származik.

Lázár János két lakóingatlanban résztulajdonos, egy hódmezővásárhelyi ház és egy XIII. kerületi lakás 50 százalékos tulaja. A földtulajdona ennél jóval kiterjedtebb: már közel 40 mezőgazdasági ingatlanja van, körülbelül 180 hektáron. Két Land Rover és egy Mini személygépkocsiról is beszámolt, az ingóságoknál pedig műtárgyakat, festményeket, illetve ezek folyamatos adásvételét is leírja. Fennáll 8 millió forint banki számlakövetelése, a hiteleit is törlesztette. A 114,6 millió forintos tartozása 112,7 millióra csökkent, de magánembereknek 5 millióval többel tartozik.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek 100 millió forintnyi egészségügyi, élet- és baleset-biztosítása van, emellett 90 millió forintnyi állampapírt is befektetett. Tartozása nincs, van viszont 6 milliós megtakarítása a bankban. Ingatlanfronton nincs fejlemény, a II. kerületben van egy lakása, amit 2014-ben vásárolt. Két éve, 2021 januárjában tulajdonosa lett egy XII kerületi ingatlanban is 3/10-ed arányban.

Rogán Antalnak, a miniszterelnök kabinetfőnökének a megtakarításai csökkentek, ezúttal 245 millió forintól számot be takarékbetétben. Tucatnyi ingatlanja van Szakonyfaluban. Magánemberekkel szemben fennálló tartozása 15,9 millióra apadt. Találmányhasznosítási díjból havi 24 millió forintot kapott a Mobilsign Kft.-től. Ezenfelül a miniszteri és képviselői javadalmazása adja a bevételeit.

Pintér Sándor belügyminiszter nyolc ingatlanban tulajdonos. Több mint 250 millió forintnyi spórolt pénze van, ennek jelentős része dollárban. Mintegy egymilliárd forint tartozást tart nyilván, ami korábbi cégeladásai után, és családtagok, barátok számára adott kölcsönökből áll össze.