Átalakulhat és élénkebbé válhat a lakásbiztosítások piaca egy új, április végén érvénybe lépő jogszabály miatt: az ügyfelek többek között egy pluszalkalmat kapnak a lakásbiztosítási szerződésük költségek nélküli felmondására – derült ki a Netrisk.hu pénteki közleményéből.

Toy wooden miniature houses, one under glass dome
lakásbiztosítás
Felpöröghet a verseny a lakásbiztosítások piacán.
Fotó: Dimitri Otis

A Magyar Közlönyben megjelent új rendelet 2023. április 30-tól többek között

maximalizálja a vagyonbiztosítási szerződéseknél a biztosításközvetítőnek kifizetett jutalékot, ami nem haladhatja meg az éves biztosítási díj 20 százalékát.

Az új rendelet azt is kimondja, hogy azoknál a jelzálog-, ezen belül lakáshiteleknél, amelyek mellé kötelező lakásbiztosítást kötni, a bankoknak és hitelközvetítőknek meg kell mutatniuk elektronikus felületen, hogy milyen fogyasztóbarát lakásbiztosítások közül lehet válogatni az adott ingatlanra vonatkozóan.

Ez a megoldás pedig a fogyasztóbarát lakásbiztosításoknál hozhat az eddiginél élénkebb versenyt. A fogyasztóbarát termékekkel rendelkező ügyfelek esetén egyébként nem újdonság a több felmondási lehetőség, ott az évforduló után naptári negyedévente is felmondhatják a szerződését.

„Az ügyfelek számára szintén fontos változás, hogy 2024-től a már megkötött lakásbiztosításokat nemcsak a biztosítási évforduló előtt van lehetőségük költségek nélkül felmondani, hanem ezt minden év márciusában is megtehetik. Erről a lehetőségről pedig a biztosítóknak február 15-ig tájékoztatást kell adniuk. Azaz egy pluszalkalmat kaptak a szerződések átnézésére és esetleg a váltásra, így akár egy kedvezőbb vagy szélesebb körű ajánlat kiválasztására” – hívta fel a figyelmet Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

A szakértő hozzátette, hogy az ingatlan a legtöbb esetben az emberek legértékesebb vagyontárgyának számít, emiatt a lakásbiztosításokat több szempontból is érdemes időről időre felülvizsgálni. Ehhez apropót ad az is, hogy a szolgáltatók minden évben indexálják a biztosítási szerződéseket, ami az ingatlanok értékkövetését szolgálja a lakásbiztosításoknál.

A korábbi években az alacsony miatt ez szerény díjemelkedést jelentett, ám az  idén ez jóval nagyobb hatással lehet a jövőbeni díjakra.

A kommüniké kiemelte, hogy a piacon elérhető ajánlatokat összesítve könnyen elképzelhető, hogy a meglévőnél olcsóbban találhat valaki hasonló feltételeket nyújtó lakásbiztosításra, esetleg azonos áron komolyabb szolgáltatási palettát nyújtó konstrukcióra.

Változik a lakásbiztosítás: hozzányúl a kormány a piaci szabályokhoz

Megkezdődött egy olyan szabálymódosítási csomag kidolgozása, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán – jelentette be a Gazdaságfejlesztési Minisztérium egy közleményben. Nagy Márton miniszter tavaly novemberben a Mabisz konferenciáján tett ígéretet arra, hogy lesznek szabályozói változások, mivel a kormány nem elégedett a biztosítási piac jelenlegi helyzetével. A módosításoktól azt várják, hogy nőhet a piaci verseny, így olcsóbb és jobb termékek válnak elérhetővé az ügyfelek számára.